Permisul auto va fi suspendat pentru neplata amenzii de circulaţie în 90 de zile. Ce spune ministrul Cseke Attila întrebat dacă este constituţional

Cseke Attila (udmr.ro)
Ana Ion
19.07.2025

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat vineri că Guvernul pregăteşte o modificare legislativă prin care permisul de conducere va putea fi suspendat în cazul şoferilor care nu îşi plătesc amenzile de circulaţie în termen de 90 de zile de la comunicare.

„Vom propune ca suspendarea permisului auto să se aplice în situaţiile în care contravenientul nu îşi achită amenda în termen de 90 de zile. Restituirea permisului se va face doar dacă şoferul face dovada că a achitat toate datoriile restante. În cazul în care există debite scadente neachitate, permisul rămâne reţinut până la plata integrală a acestora”, a declarat ministrul Dezvoltării în cadrul unei conferinţe de presă.

Întrebat de jurnalişti despre cum va fi asigurată constituţionalitatea unei astfel de măsuri, din moment ce suspendarea permisului este, în prezent, o sancţiune administrativă complementară aplicabilă doar în cazul abaterilor rutiere grave, Cseke Attila a explicat:

„Considerăm că 90 de zile reprezintă un termen rezonabil pentru plata unei amenzi. În cazul neplăţii, vom introduce o sancţiune suplimentară – reţinerea permisului de conducere. Această nouă măsură nu este în legătură directă cu fapta contravenţională originală, ci cu lipsa achitării amenzii. Urmează să colaborăm cu Ministerul Afacerilor Interne pentru a găsi forma juridică adecvată care să permită aplicarea acestei sancţiuni în mod legal.”, a declarat ministrul, citat de Hotnews.

Restricţii pentru vânzarea şi radierea autovehiculelor în cazul datoriilor la stat

O altă propunere anunţată de ministrul Dezvoltării vizează interdicţia de a radia din circulaţie un autovehicul sau de a achiziţiona unul nou, în cazul în care persoana implicată are datorii la stat. Radierea va putea fi făcută doar după prezentarea unui certificat de atestare fiscală care să ateste absenţa obligaţiilor restante către bugetul public.

„Pentru a putea cumpăra sau radia un autovehicul, persoana implicată – fie vânzător sau cumpărător – trebuie să nu aibă datorii către stat. În prezent, doar vânzătorul este obligat să prezinte certificatul de atestare fiscală. Conform noii propuneri, şi cumpărătorul va trebui să fie la zi cu plăţile pentru a putea finaliza procesul de înmatriculare”, a mai menţionat Cseke Attila.

Măsurile anunţate fac parte dintr-un program mai amplu de reformă a administraţiei publice locale şi sunt incluse în cel de-al doilea pachet de măsuri fiscale pe care Guvernul intenţionează să-l adopte până la finalul lunii iulie.

Premierul Ilie Bolojan a precizat că aceste proiecte vor fi discutate în cadrul coaliţiei guvernamentale în următoarele săptămâni:

„Până la sfârşitul lunii iulie, după prezentarea acestor proiecte, vom lua o decizie politică privind modalitatea legală de adoptare a pachetelor fiscale. Veţi afla concluziile până la finalul lunii”, a declarat premierul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor