Pe model chinez: Putin vrea să introducă control total asupra ruşilor care se sustrag de la încorporare. Cum vor fi pedepsiţi?

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat crearea unei baze de date digitale cu cei apţi pentru serviciul militar, pentru a introduce un sistem care să urmărească în totalitate locul lor actual de reşedinţă şi pentru a putea restricţiona drepturile civile ale celor care se sustrag de la încorporare, potrivit serviciului de presă al Direcţiei Şefului de Informaţii al Ministerului Apărării din Ucraina, citat de Ukrainska Pravda.

"După punerea în funcţiune, acest sistem va oferi posibilitatea unui control total asupra celor care au vârsta pentru serviciul militar care nu locuiesc la locul de înregistrare. Baza de date face ca aceştia să poată primi citaţia chiar dacă livrarea fizică este imposibilă - sub formă de SMS-uri, e-mailuri sau mesaje prin intermediul reţelelor sociale. Ulterior, destinatarii unei citaţii vor fi obligaţi să se prezinte la locurile de înregistrare în termenul stabilit."

Sistemul de baze de date va face imposibilă părăsirea teritoriului Federaţiei Ruse de către cei supuşi serviciului militar fără un permis special. Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării al Ucrainei informează că acestora li se va interzice utilizarea serviciilor şi serviciilor publice. Dacă va fi necesar, se vor putea bloca conturile bancare, accesul la sistemele de plată sau chiar economiile pentru pensii. Angajatorilor li se vor pune la dispoziţie norme de acţiune pentru cei care evită mobilizarea.

Odată ce sistemul va fi gata, acesta va fi combinat cu alte baze de date, în special cu cea a Ministerului Afacerilor Interne (pentru controlul documentelor pentru călătorii în străinătate), cu sistemul pentru migranţi (pentru contabilizarea nerezidenţilor şi a celor care doresc să îşi schimbe cetăţenia), cu poliţia rutieră (verificarea proprietarilor şi utilizatorilor de vehicule), cu SNILS (numărul de asigurare al unui cont personal individual), cu Roskadastr, cu Serviciul Federal de Înregistrare de Stat, cu ITN [număr individual de contribuabil] şi chiar cu bazele de clienţi ale operatorilor de telefonie mobilă.

Sistemul ar trebui să fie operaţional până la începutul lunii februarie 2023.

Între timp, potrivit Serviciului ucrainean de informaţii pentru apărare, în teritoriile ocupate temporar de Ucraina, invadatorii au introdus înregistrarea militară a bărbaţilor cu vârste cuprinse între 17 şi 65 de ani. Indiferent de consimţământul unei anumite persoane, toţi sunt declaraţi implicit "cetăţeni ruşi" şi, prin urmare, sunt supuşi recrutării. Li se interzice să îşi părăsească locul de reşedinţă, cu excepţia "evacuării" în teritoriile ocupate.

La 25 noiembrie, s-a raportat că Putin a instruit guvernul să creeze o resursă care să conţină date despre ruşii care sunt sau ar trebui să fie înregistraţi pentru serviciul militar, în ciuda finalizării, anunţată anterior, a mobilizării "parţiale" în Federaţia Rusă. În acest scop, toate documentele actuale de înregistrare militară şi arhivele existente ale birourilor de înrolare militară sunt în curs de digitalizare. Obiectivul principal este crearea unui sistem automatizat de monitorizare şi control al persoanelor care fac obiectul mobilizării.