„Partidul Ruso-Slavean” - noua formaţiune pro-rusă cu care s-a pricopsit Moldova

O nouă formaţiunea politică pro-rusă, „Partidul Ruso-Slavean din Moldova” a fost înregistrat în Republica Moldova, având drept scop apărarea drepturilor vorbitorilor de limbă rusă.
Partidul Ruso-Slavean din Moldova (moldova.org)
Maria Maevschi
16.02.2016

În Republica Moldova a fost înregistrat un nou partid politic pro-rus „Partidul Ruso-Slavean din Moldova”. Acesta a fost înregistrat, de fapt, la Ministerul Justiţiei cu denumirea Partidul Politic „Mişcarea populară pentru Uniunea Vamală”, acum schimbându-şi doar denumirea.

Pe lângă bunele relaţii cu Federaţia Rusă, pentru care optează această formaţiune, comun cu un partid pro-rus adevărat este şi logo-ul, un urs similar cu cel al partidului de guvernământ din Rusia, „Edinaya Rossia”, condus oficial de premierul rus Dmitri Medvedev, avându-l membru pe preşedintele rus Vladimir Putin, informează Realitatea.md.

Potrivit membrilor Partidului Ruso-Slavean, în Moldova ruşii ar fi discriminaţi. Mai mult decât atât, în cadrul unei conferinţe de presă ţinută luni, aceştia au solicitat „recunoaşterea limbii ruse drept a doua limbă de stat după cea „moldovenească”.

„În 2015 – 6.000 de cetăţeni moldoveni au părăsit definitiv Moldova în direcţia Federaţiei Ruse. Motivele sunt două: situaţia social-economică şi discriminarea cetăţenilor vorbitori de limbă rusă”, a declarat preşedintele „Partidului Ruso-Slavean din Moldova”, Oleg Topolniţchi.

Notabil este faptul că pentru membrii noii formaţiuni pro-ruseşti este insuficient că în sistemul educaţional din Moldova, limba rusă este inclusă în categoria „limbilor străine”.

Aceştia au decis să-şi schimbe denumirea după ce s-a aflat că „Uniunea Vamală” în care insista Igor Dodon să ducă Moldova, nu mai există, fiind redenumită „Uniunea Economică Euroasiatică”. Potrivit liderului formaţiunii, Oleg Topolniţchi, printre cei în jur de şase mii de membri din peste 20 de raioane ale ţării, se numără atât moldoveni, cât şi ucraineni şi găgăuzi.

Menţionăm că spre deosebire de unele formaţiuni pro-europene care întâmpină dificultăţi pentru a fi înregistrate la Ministerul Justiţiei, cum ar fi Partidul politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” - care a primit răspuns negativ în ziua în care trebui să fie înregistrat -, pentru partidele pro-ruseşti este mai uşor, ministerul acceptându-le imediat cererea, ce a fost solicitată pe data de 26 ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor