Partidele elene pro-salvare obţin majoritatea în guvern

Partidele ce sprijină planul pentru salvarea Greciei de la faliment au câştigat duminică o majoritate parlamentară subţire, învingând radicaliştii de stânga, care respingeau măsurile de austeritate. Aceasta a produs un sentiment de uşurare pentru zona euro, care se pregătea pentru noi turbulenţe financiare, potrivit unui raport Reuters.
Liderul Partidului Noua Democraţie, Antonis Samaras (C), sărbătorind împreună cu suporterii săi, 17 iunie 2012 în Atena (ANDREAS SOLARO / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
18.06.2012

Partidele ce sprijină planul pentru salvarea Greciei de la faliment au câştigat duminică o majoritate parlamentară subţire, învingând extrema stângă, care respingea măsurile de austeritate. Aceasta a produs un sentiment de uşurare pentru zona euro, care se pregătea pentru noi turbulenţe financiare, potrivit unui raport Reuters.

Rezultatul alegerilor părea să ducă la un guvern de coaliţie condus de partidul conservator Noua Democraţie. Acest fapt a încurajat partidul Syriza să organizeze mitinguri stradale de opoziţie împotriva măsurilor de austeritate asociate planului de salvare.

Rezultatele oficiale publicate de Ministerul de Interne în momentul în care 97% din buletinele de vot erau numărate, au arătat că Noua Democraţie a câştigat 29,7% din voturi, iar Syriza 26,9%. Socialiştii PASOK au câştigat 12,3% din voturi.

Întrucât există un bonus de 50 de locuri, acordat partidului care ocupă primul loc, partidele Noua Democraţie şi PASOK ar putea avea 162 de locuri în parlamentul de 300 de locuri, într-o alianţă ce sprijină planul de salvare de 130 de miliarde de euro.

Germania a semnalat că ar putea exista un spaţiu de manevră în timp pentru reducerile cerute în schimbul ajutorului.

Rezultatul oferă timp zonei euro, care s-a pregătit pentru o victorie a Syriza şi a întrevăzut perspectiva de a înlătura Grecia, înglobată în datorii, din zona euro, aceasta declanşând şocuri ce ar fi putut distruge moneda unică.

Dar a expus totodată o societate profund divizată şi într-o agitaţie continuă privind reducerile salariale, a locurilor de muncă şi a pensiilor, impuse ca preţ de două planuri de salvare UE/FMI din anul 2010, în valoare totală de 240 de miliarde de euro.

Austeritatea sălbatică a condamnat Grecia la cinci ani de recesiune şi standarde drastice de trai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor