Papamobilul: o scurtă istorie a celei mai 'sfinte' maşini din lume
În timpul vizitei sale de patru zile în Germania, Papa Benedict al XVI-lea va călători cu papamobilul său perlat, antiglonţ. Istoria acestui vehicul se întinde însă peste opt decenii şi include peste 50 de maşini exotice, care au constituit fiecare, la momentul lor, un vârf al luxului şi al tehnologiei, relatează Der Spiegel în ediţia de joi.
Atunci când vine vorba de maşini, cancelarul Angela Merkel şi preşedintele german Christian Wulff au trebuit să se mulţumească cu mai puţin. În timp ce cei doi demnitari călătoresc prin ţară în limuzine semnificativ mai banale, maşina oaspetelui lor actual atrage atenţia tuturor.
Atunci când Papa Benedict al XVI-lea şi-a început 'giro di Germania', joi, deplasarea sa nu s-a făcut cu un sedan de lux, de tipul unui Mercedes S-class, unui Audi A8 sau unui BMW seria 7, ci cu cea mai faimoasă maşină de companie din lume - papamobilul - un vehicul de lux, de culoarea perlei şi ornamentat cu aur.
Pe plăcuţele sale de înmatriculare se poate citi 'SCV-1', unde 'SCV' este abrevierea de la 'status civitatis Vaticanae'- forma latinească pentru 'statul Cetatea Vaticanului' - , iar '1' - indiciul clar că autoturismul aparţine Pontifex Maximus, cu alte cuvinte, Suveranului Pontif.
Istoria acestui vehicul unic se întinde pe o perioadă de peste 80 de ani. În vara anului 1930, Daimler-Benz i-a oferit Papei Pius al XI-lea o versiune îmbunătăţită a modelului Nürburg 460, iar Sfântul Părinte a fost profund impresionat de vehicul după ce a făcut o tură prin grădinile Vaticanului. În arhivele Mercedes, a rămas consemnat faptul că pontiful a fost atât de vrăjit de maşină, încât a descris-o ca pe 'un miracol al ingineriei moderne.'
De atunci, au existat legături strânse în Vatican şi Mercedes. Într-adevăr, după ce compania a aprovizionat Sfântul Scaun cu peste o duzină de vehicule de lux, ea poate pretinde cu o anumită justificare că a devenit un furnizor oficial al papei.
De la încercarea de asasinat a Papei Ioan Paul al II-lea, în mai 1981, la Roma, papamobilul este blindat şi echipat cu geamuri antiglonţ. Cu toată greutatea în plus, nu este de mirare că actualul papamobil, o versiune modificată a unui Mercedes clasa M cântăreşte aproape trei tone şi are o transmisie special concepută pentru condusul lent.
Mercedes nu este însă singura companie care a furnizat Vaticanului papamobile. De fapt, surse din interiorul Vaticanului susţin că numărul de vehicule din flota papală este de peste 50 şi că acestea includ un Cadillac Deville, un Ferrari Mondial şi un Seat Marbella.
În perioada premergătoare actualei vizite în Germania, au existat zvonuri persistente ca Papa ar primi o nouă maşină - dotată cu ultima tehnologie disponibilă - mai ales că Mercedes introduce în prezent o a treia generaţie de SUV-uri clasa M cu motor hibrid.
Cu toate acestea, Joachim Schmidt, şeful de vânzari şi marketing de la Mercedes a pus capăt acestor zvonuri chiar înainte de vizita Papei, declarând doar că Mercedes nu a construit papei o maşină nouă pentru această vizită, fără a preciza însă dacă şi când compania va furniza Vaticanului un alt papamobil.