Papa expulzează un episcop şi alte 9 persoane dintr-o mişcare catolică din Peru, pentru abuzuri "sadice"

Papa Francisc (Filippo Monteforte/AFP via Getty Images*)
Redacţia
27.09.2024

Papa Francisc a luat miercuri decizia neobişnuită de a expulza 10 persoane - un episcop, preoţi şi laici - dintr-o mişcare catolică problematică din Peru, după ce o anchetă a Vaticanului a descoperit abuzuri „sadice” de putere, autoritate şi spiritualitate, transmite CNN.

Măsura împotriva conducerii Sodalitium Christianae Vitae, sau "Sodalitium de viaţă creştină", a urmat deciziei lui Francisc de luna trecută de a-l expulza pe fondatorul grupului, Luis Figari, după ce s-a descoperit că acesta şi-a sodomizat recruţii.

Decizia a fost anunţată de Conferinţa Episcopală Peruană, care a postat pe site-ul său o declaraţie a ambasadei Vaticanului.

Declaraţia a fost uimitoare deoarece a enumerat abuzuri descoperite de ancheta Vaticanului care au fost rareori sau niciodată pedepsite canonic - cum ar fi piratarea comunicaţiilor cuiva - şi a citat persoanele pe care papa le-a considerat responsabile.

Măsura va fi probabil salutată de unele dintre victimele care au îndemnat Vaticanul să ia măsuri serioase împotriva făptaşilor după decenii de impunitate.

Potrivit declaraţiei, anchetatorii Vaticanului au descoperit abuzuri fizice „inclusiv cu sadism şi violenţă”, abuzuri de conştiinţă de tip sectă, abuzuri spirituale, abuzuri de autoritate, abuzuri economice în administrarea banilor bisericii şi „abuzuri în exercitarea apostolatului jurnalistic”.

Acesta din urmă a fost, probabil, îndreptat împotriva unui jurnalist legat de Sodalitium care a atacat criticii mişcării pe reţelele sociale.

Context

Figari a fondat mişcarea în 1971 ca o comunitate laică pentru a recruta „soldaţi pentru Dumnezeu”, una dintre mai multe societăţi catolice născute ca o reacţie conservatoare la mişcarea teologiei eliberării de stânga care a cuprins America Latină, începând cu anii 1960. La apogeul său, grupul număra aproximativ 20.000 de membri în America de Sud şi Statele Unite. A avut o influentă enormă în Peru.

Victimele abuzurilor comise de Figari s-au plâns arhiepiscopiei din Lima în 2011, deşi alte plângeri împotriva lui datează din 2000. Dar nici biserica locală, nici Sfântul Scaun nu au luat măsuri concrete până când una dintre victime, Pedro Salinas, a scris o carte împreună cu jurnalista Paola Ugaz, care detaliază practicile întortocheate ale Sodalitium în 2015, intitulată „Jumătate călugări, jumătate soldaţi”.

O anchetă externă ordonată de Sodalitium a stabilit ulterior că Figari era „narcisist, paranoic, înjositor, vulgar, răzbunător, manipulator, rasist, sexist, elitist şi obsedat de problemele sexuale şi de orientarea sexuală” a membrilor Sodalitium.

Ancheta, publicată în 2017, a constatat că Figari îşi sodomiza recruţii şi îi obliga să îl mângâie pe el şi pe ceilalţi. Îi plăcea să îi vadă „experimentând durere, disconfort şi frică” şi îi umilea în faţa altora pentru a-şi spori controlul asupra lor, a constatat raportul.

Cu toate acestea, Sfântul Scaun a refuzat să îl expulzeze pe Figari din mişcare în 2017 şi i-a ordonat doar să trăiască separat de comunitatea Sodalitium din Roma şi să înceteze orice contact cu aceasta. Vaticanul a fost aparent blocat de nodurile legii canonice care nu prevedea astfel de pedepse pentru fondatorii de comunităţi religioase care nu erau preoţi. Victimele au fost indignate.

Dar, potrivit concluziilor celei mai recente investigaţii a Vaticanului, abuzurile au depăşit cazul Figari, au inclus clerul Sodalitium şi au implicat, de asemenea, hărţuirea şi piratarea comunicaţiilor victimelor lor, în tot acest timp acoperind infracţiunile comise ca parte a îndatoririlor lor oficiale, potrivit declaraţiei.

Ancheta a fost efectuată de cei mai importanţi investigatori ai crimelor sexuale din Vatican, arhiepiscopul maltez Charles Scicluna şi monseniorul Jordi Bertomeu, de la Dicasterul pentru Doctrina Credinţei, care s-au deplasat la Lima anul trecut pentru a lua mărturii de la victime.

Persoana de cel mai înalt rang care a primit ordinul de expulzare a fost arhiepiscopul José Antonio Eguren, pe care Francisc l-a forţat deja să demisioneze din funcţia de episcop de Piura în aprilie din cauza dosarului său, după ce i-a dat în judecată pe Salinas şi Ugaz pentru reportajele lor.

În plus faţă de abuzurile lui Figari, reportajul lor a expus presupusa evacuare forţată a ţăranilor de pe terenurile din dieceza lui Eguren de către un dezvoltator imobiliar legat de Sodalitium.

Ugaz, jurnalista, a salutat decizia de expulzare a celor 10 persoane şi a declarat că referirea la piratarea Sodalitium o viză pe ea: Ea a declarat că i-au fost piratate comunicaţiile în 2023, după ce a relatat despre participaţiile off-shore ale Sodalitium şi alte afaceri financiare, şi a spus că ea crede că grupul încerca să îi afle sursele.

„Este o demonstraţie a faptului că, în Peru, supravieţuitorii nu ar fi găsit niciodată dreptate şi reparaţii (fără Bertomeo şi Scicluna), deoarece Sodalitium este o organizaţie cu o mare putere politică, socială şi economică”, a spus ea într-o declaraţie pentru Associated Press.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor