Palestinienii ţin "ziua mâniei". Erdogan susţine că Europa doreşte să înceapă noi cruciade

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Konstantin Salomatin/RIA Novosti/Getty Images)

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a făcut tot posibilul să stârnească tensiuni religioase legate de benzile desenate publicate de revista Charlie Hebdo, care îl înfăţişează pe profetul Mahommed, mai ales după ce recentele atacuri teroriste din Franţa au fost condamnate de Macron drept „terorism islamist”.

Macron a mai afirmat că Islamul este „în criză”, după ce asasinatele de inspiraţie religioasă, islamică, au generat victime, ultima fiind împuşcarea unui preot ortodox grec la Lyon.

La începutul acestei săptămâni, Erdogan a vorbit despre faptul că Europa ar dori „să relanseze cruciadele” şi că ura faţă de Islam se „răspândeşte ca un cancer”. Preşedintele turc a afirmat în faţa grupului parlamentar al guvernului partidului său, Justiţie şi Dezvoltare (AK): "Din păcate, trecem printr-o perioadă în care ostilitatea faţă de islam, musulmani şi lipsa de respect faţă de profetul Mahomed se răspândeşte precum cancerul, în special printre liderii din Europa", potrivit presei turceşti.

În capitale din Orientul Mijlociu, din Pakistan până în Afganistan şi Liban, au apărut proteste în masă, de multe ori în faţa ambasadelor franceze.

A fost observată agitaţie în Ierusalim şi în Fâşia Gaza, după ce un cleric influent, şeicul Ikrima Sabri, a cerut o „zi a mâniei” împotriva „încercărilor Franţei şi a Europei de a face rău” profetului Mahomed.

Clericul este un predicator principal la Moscheea al-Aqsa, cea mai faimoasă din Ierusalim, şi le-a cerut adepţilor să „respingă desenele jignitoare referitoare la profetul Mahomed” şi „să-şi exprime dezacordul faţă de aceste nelegiuiri necivilizate”. El a spus că „benzile desenate jignitoare contravin libertăţii de exprimare” şi au intenţia de a ridiculiza şi insulta Islamul.

Vineri au avut loc ciocniri cu poliţia la Ierusalim, dar protestele nu par să se fi răspândit la fel de mult pe teritoriile palestiniene cum s-a intenţionat.

Cele mai multe incidente au avut loc în Fâşia Gaza, unde grupul militant Hamas a organizat mitinguri anti-Franţa la moscheele de pe teritoriul pe care îl controlează.

Fathi Hammad, un oficial Hamas, s-a adresat unei demonstraţii în lagărul de refugiaţi de la Jabaliya, jurând „să stăm împreună pentru a înfrunta această ofensivă criminală care dăunează credinţei a aproximativ două miliarde de musulmani”, referindu-se la benzile desenate cu profetul musulman. El a reiterat apelul autorităţilor Hamas ca palestinienii să boicoteze toate produsele franceze.

Între timp, Franţa este în continuare în stare de alertă ridicată, forţele de securitate fiind în căutarea mai multor autori de atacuri teroriste.

Guvernul a emis, de asemenea, un aviz de călătorie pentru cetăţenii francezi din străinătate, avertizându-i cu privire la potenţialul atacurilor aleatorii de răzbunare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe