(P) Tendinţa pieţei: Românii preferă să locuiască la casă sau la bloc?

În ultimii ani, s-au făcut diverse studii pentru a se analiza care sunt tendinţele românilor cu privire la piaţa imobiliară şi la locurile în care aceştia aleg să locuiască, pe termen lung.

Sursa foto: www.storyblocks.com
Sursa foto: www.storyblocks.com

Ceea ce s-a descoperit nu este surprinzător, având în vedere migraţia constantă către oraşele mari, în căutarea unor oportunităţi mai potrivite şi mai profitabile pe piaţa muncii.

Aşadar, s-a observat faptul că aproximativ 67% dintre români sunt în căutarea unui apartament, în timp ce doar 31% plănuiesc să îşi achiziţioneze o casă. De asemenea, o altă descoperire arată că 39% dintre cei intervievaţi au în plan să devină proprietari în viitorul apropiat şi au început deja demersurile pentru achiziţionarea unei locuinţe. Acest lucru poate avea legătură cu preţul chiriilor, care a crescut constant în ultimii ani şi care nu dă semne că se va schimba, persoanele preferând să investească, pe termen lung, într-un spaţiu propriu. În plus, nevoia de intimitate şi de un loc privat se accentuează odată cu înaintarea în vârstă, iar obţinerea unui job stabil le dă doritorilor curaj să facă acest pas important.

De ce aleg, totuşi, românii să locuiască la bloc?

În primul rând, este cunoscut faptul că, în afară de cartierele rezidenţiale, majoritatea blocurile din România se află în incinta oraşelor, ceea ce înseamnă că deplasarea către punctele de interes (job, şcoli, grădiniţe etc.) se face mai rapid. Deci, proximitatea faţă de zonele importante este un factor decisiv pentru persoanele care îşi caută o locuinţă, iar apartamentele prezintă un avantaj evident din acest punct de vedere. Chiar dacă o casă poate oferi mai multă intimitate, mai mult confort şi mai mult spaţiu, terenurile pe care pot fi ridicate imobile, în general, se află în afara oraşelor mari, deci distanţele parcurse zilnic ar deveni mai lungi şi ar necesita mai mult timp.

Apoi, este luat în considerare şi factorul financiar: un apartament, chiar şi de 3 sau 4 camere, va fi întotdeauna mai ieftin decât preţul total al achiziţionării unei case sau al construirii acesteia. Nu doar suma iniţială este luată în calcul, ci şi cheltuielile viitoare, pe întreţinere sau amenajare. De exemplu, pentru că locuinţele în bloc au dimensiuni mai mici, românii preferă amenajările moderne, care sunt definite de un grad mare de utilitate, dar şi de un decor plăcut şi confortabil. Toate elementele ce alcătuiesc stilul modern de design interior au un preţ accesibil şi se găsesc foarte uşor, deci bugetul nu trebuie să fie unul foarte generos. Intră şi afla detalii despre cum poţi decora şi tu, simplu şi rapid, chiar şi încăperile de mici dimensiuni din locuinţă!

În urma studiilor, a mai fost descoperit un criteriu care poate explica tendinţa românilor de a alege apartamentele în loc de casele la curte: cei mai mulţi îşi doresc să se mute în acelaşi cartier în care locuiesc în prezent, întrucât sunt deja obişnuiţi cu zona şi şi-au creat obiceiuri la care nu vor să renunţe.

Tot pe acest subiect, este interesant de observat prin ce modalităţi îşi doresc românii să îşi achiziţioneze o locuinţă proprie, dacă apelează la credite bancare sau la fonduri proprii.