(P) Dispenserele şi dozatoarele de băuturi, echipamente horeca cu factorul nostalgic

Una dintre primele mari afaceri din România, după Revoluţie, a fost reprezentată de celebrele dozatoare TEC. În anii '90, cozile imense la pâine, carne, lapte şi ouă au fost înlocuite de rândurile interminabile de oameni însetaţi, atât la propriu, cât şi la figurat.

Curiozitatea, dar şi pofta şi simpla idee de a gusta ceva nou, cu aromă exotică, îi împingeau pe românii de toate vârstele, de la copii la bunici, înspre dispenserele cu suc. Deşi era vorba despre un simplu amestec de sifon şi siropuri precum cola, portocale, kiwi sau mango, nimic nu mai conta când parcă şi gustul era unul al libertăţii.

Dozatoarele şi dispenserele de băuturi există şi astăzi, au evoluat odată cu tehnologia, însă, cu mici excepţii, nu îşi mai găsesc locul pe străzi, ci în restaurante, baruri, cantine şi hoteluri.

Furnizorii profesionişti, precum Fresco Expert, care susţine geniul în bucătăriile profesionale încă din anul 1992, include în oferta sa zeci de astfel de echipamente horeca, de la cele destinate băuturilor reci şi de tip granita, la cele pentru băuturi calde (cafea şi ceai).

Marea diferenţă între dozatoarele TEC din anii '90 şi echipamentele horeca din prezent constă, însă, în gradul de igienă, care este net superior în cazul acestora din urmă.

Dacă deţineţi o unitate de alimentaţie publică şi doriţi să preparaţi cocktail-uri sau milkshake-uri ori pur şi simplu să serviţi sucuri reci, cafele sau ceaiuri clienţilor dumneavoastră, aveţi nevoie de astfel de echipamente horeca.

Dozatorul de băuturi calde poate funcţiona atât cu ciocolată, cât şi cu lapte, vin fiert sau ceai fierbinte. Dimensiunile sale reduse, dar şi capacitatea mare de stocare, precum şi uşurinţa în utilizare şi curăţare fac din această maşină una versatilă şi potrivită pentru orice spaţiu.

În ceea ce priveşte dispenserele pentru băuturi reci, aceste echipamente horeca au până la trei bazine separate, cu capacitatea de maximum 9 litri fiecare. Dispenserele de granita au boluri izolate, control mecanic şi panou luminat, dispunând şi de o tehnologie care previne acumularea de gheaţă pe partea exterioară a vasului, reducând condensul şi crescând puterea de răcire.

Iată, în continuare, câteva exemple de astfel de echipamente horeca pe care le puteţi achiziţiona din oferta proiectului Fresco, alături de preţul lor şi principalele caracteristici tehnice:

1. Dispenser băuturi calde - preţ 369 de lei

Acest modul distribuitor pentru băuturi calde (cafea, ceai, lapte, ciocolată caldă) are o capacitate de 40 de litri şi furnizează temperaturi de până la 110 grade Celsius. Dimensiunile sale nete sunt de 34x34x55 de centimetri, iar greutatea - 5,5 kilograme.

2. Dispenser băuturi reci - preţ 3.715 lei

Acest echipament horeca este dotat cu 3 rezervoare, fiecare cu capacitatea de 9 litri. Provenit din oferta platformei internaţionale Virtus Group Gmbh, dispenserul furnizează temperaturi între 2 şi 8 grade Celsius.

3. Dispenser granita - preţ 9.787 de lei

Nu în ultimul rând, dispenserul de granita are 3 bazine de 10 litri, dimensiuni nete de 62x48x80 de centimetri şi o greutate de 73 de kilograme. Temperaturile din interior variază între -2 şi 0 grade Celsius, fiind posibile datorită gazului refrigerant R404A.