(P) Consiliere antitabac – cât de eficientă este?

Consiliere antitabac.
Consiliere antitabac. (Seo Power)

Consilierea antitabac, inclusiv terapia cognitiv-comportamentală, precum şi alte forme viabile de intervenţie psihologică, pot fi foarte eficiente în sprijinirea persoanelor care îşi propun să renunţe la consumul de tutun sau al altor produse asociate. Eficacitatea consilierii antitabac, în schimb, poate varia în funcţie de mai mulţi factori esenţiali: motivaţia proprie individului, însă şi nivelul de dependenţă de nicotină, perioada de când fumează, consumul cronic de tutun.

Cu toate acestea, există dovezi solide care certifică faptul că terapia de consiliere antitabac are, în cele mai multe cazuri, un impact pozitiv semnificativ asupra renunţării la fumat. Fie că este vorba despre ţigările electronice, sau produse normale din tutun, consilierea antitabac presupune un protocol terapeutic aparte, precum şi o intervenţie etapizată din partea persoanei specializate în astfel de terapie.

Descoperă ce presupune consilierea antitabac şi de ce aceasta poate fi foarte eficientă!

Abordarea personalizată a fumătorului

Consilierea antitabac presupune o abordare personalizată, unică, ce are în vedere variabilele şi nevoile individuale ale fumătorului. Prin urmare, identificând strategiile şi tehnicile care par să funcţioneze cel mai bine – în contextul individualităţii biologice –, se contribuie semnificativ, în mod direct, la creşterea eficacităţii acestui tip de terapie comportamentală. În cazul în care persoana foloseşte ţigări electronice, terapia vizează atât limitarea, cât şi renunţarea în timp.

Consolidarea abilităţilor şi strategiilor de renunţare

Conform celor de la RedVape, consilierea antitabac îşi propune să ajute persoanele fumătoare să îşi dezvolte abilităţi, precum şi strategii, absolut necesare pentru a renunţa treptat la fumat. Aceasta poate include tehnici noi de gestionare a stresului (dat fiind faptul că fumătorii sunt mult mai predispuşi să meargă să îşi cumpere produse de fumat de la un Elf Bar Shop atunci când sunt stresaţi), identificarea, însă şi evitarea factorilor declanşatori care duc la fumat.

Modificarea comportamentelor uzuale care sunt legate de fumat (tabieturi) şi dezvoltarea unui plan treptat de renunţare sunt parte a acestui proces de consiliere antitabac.

Sprijinul emoţional şi motivaţional

Consilierea antitabac poate reprezenta sprijinul emoţional şi motivaţional care îi este necesar unui fumător pentru a renunţa la consumul de produse din tutun sau pentru vapat.

Prin intermediul sesiunilor de consiliere, fumătorii primesc suport în gestionarea dificultăţilor şi provocărilor întâmpinate pe parcursul procesului de renunţare. A renunţa la fumat poate fi deosebit de dificil, deoarece la mijloc este vorba despre o dependenţă fizică şi psihică.

Consilierea antitabac – ţigări electronice şi produse din tutun

Prin intermediul consilierii antitabac, fumătorii dispun de monitorizarea şi urmărirea periodică a progresului înregistrat în parcursul renunţării la fumat. Această monitorizare poate ajuta clar la identificarea potenţialelor obstacole, strategiile de consiliere putând fi astfel ajustate în timp real, în funcţie de nevoile individuale la persoanei care doreşte să renunţe la fumat.

Înţelegerea motivelor pentru care persoana fumează

În cele din urmă, consilierul îl ajută pe fumător să înţeleagă care sunt motivele psihologice, care interesează componenta emoţională, şi care în cele din urmă duc la fumat.

Odată înţelese, aceste comportamente pot fi relativ uşor de înlocuit cu altele, mai sănătoase, renunţându-se treptat la achiziţionarea de ţigări de la un Elf Bar Shop, de exemplu.

Dovezile ştiinţifice susţin, fără niciun dubiu, eficacitatea consilierii antitabac, mai ales atunci când este combinată cu alte forme de sprijin: terapia de substituţie a nicotinei sau medicamente utilizate pentru renunţarea la fumat.