(P) Clasificarea elevatoarelor auto în funcţie de design-ul şi funcţionalitatea lor

Elevatoarele auto sunt cel mai răspândit tip de utilaje folosite în vulcanizări şi atelierele de reparaţii. Scopul lor este elevarea maşinilor până la o înălţime potrivită pentru executarea operaţiilor de revizie şi depanare şi sunt mult mai practice decât cricurile hidraulice datorită faptului că au înălţime maxime de ridicare mai mari.

În prezent, există foarte multe tipuri de elevatoare auto care pot fi catalogate în funcţie de structură sau funcţiile lor. Despre cele mai comune şi mai practice dintre ele vom discuta mai departe, în rândurile ce urmează, amintind în mod expres că toate modelele prezentate aici pot fi achiziţionate şi din magazinul online eqp.ro, cu o garanţie de minim 12 luni atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice, şi la preţuri convenabile.

De câte feluri sunt elevatoarele auto?

#1 Elevatoare pentru motociclete

Elevatoarele pentru motociclete nu pot fi folosite pentru automobile, din cauza design-ului lor, gândit în aşa fel încât să servească vehiculele cu două roţi. Dar din punct de vedere al modului de funcţionare, cât şi al arhitecturii, ele se aseamănă atât de mult cu elevatoarele auto încât am considerat necesar să le amintim. Pe de altă parte, pentru că sunt mai simplu de fabricat şi au sarcini maxime de ridicare mai mici, elevatoarele pentru motociclete sunt mai ieftine decât elevatoarele auto obişnuite.

#2 Elevatoare auto de tip platformă

Elevatoarele auto de tip platformă sunt probabil cele mai simple tipuri de elevatoare dacă este să le judecăm după arhitectura pe care o prezintă. Ele nu au structuri complexe, dar din acest motiv nici nu pot ridica automobilele elevate până la înălţimi foarte mari. Pe de altă parte, sunt foarte practice şi convenabile, motive pentru care sunt des utilizate în cadrul atelierelor auto.

#3 Elevatoare auto de tip foarfecă

Elevatoarele auto de tip foarfecă sunt probabil cele mai versatile tipuri de elevatoare. Structura lor permite fabricarea unor utilaje de dimensiuni modeste, ce se folosesc în special în vulcanizări, dar şi a unor utilaje cu funcţii speciale. Anume proiectate pentru executarea operaţiilor de fineţe.

#4 Elevatoare auto pentru vulcanizare

În general, dacă nu este vorba de utilaje de tip platformă, elevatoarele auto pentru vulcanizări au aceeaşi structură ca elevatoarele auto de tip foarfecă. Arhitectura lor le permite ridicarea unor obiecte de mase mari, motiv pentru care se pretează pentru majoritatea automobilelor de dimensiuni mici, dar şi montarea într-un spaţiu relativ mic.

#5 Elevatoare auto îngropate

Ceva mai scumpe decât elevatoarele de suprafaţă, elevatoarele auto care se pot îngropa sunt elevatoare auto de tip foarfecă, al căror sistem poate fi îngropat în podeaua atelierului. Aceste elevatoare sunt cele mai practice datorită spaţiului pe care îl ocupă, deoarece atunci când nu sunt folosite pot “intra” în pământ, formând cu suprafaţa betonului o suprafaţă perfect plană, ce nu obstrucţionează circulaţia din atelier. Pe de altă parte, pentru a putea fi instalate în acest mod, elevatoarele auto ce se pot îngropa au anumite cerinţe legate de bazament, care trebuie respectate întocmai, mai ales în vederea obţinerii autorizaţiei de operare.

#6 Elevatoare auto cu două coloane

Probabil cele mai răspândite tipuri de elevatoare auto, elevatoarele auto cu două coloane sunt foarte eficiente pentru ridicarea automobilelor cu mase foarte mari deoarece au o sarcină maximă de ridicare relativ mare în comparaţie cu elevatoarele auto de tip foarfecă, de acelaşi preţ. Mai mult, în funcţie de tipul lor, elevatoarele auto cu două coloane pot fi utilizate şi în garajele cu un spaţiu mic de parcare, pentru stivuirea automobilelor unul peste celălalt în vederea economisirii suprafeţei ocupate.

#7 Elevatoare auto cu patru coloane

Elevatoarele auto sunt nişte utilaje cu o istorie de 95 de ani, iar cele mai noi aparate de acest tip sunt elevatoarele auto cu patru coloane, fabricate pentru prima oară în anul 2000. Din punct de vedere al capacităţii de ridicare, elevatoarele auto cu patru coloane se numără printre cele mai potente utilaje, putând ridica automobile cu sarcini de peste 5 tone, dar toată această putere cere şi un sacrificiu din partea mecanicilor care sunt nevoiţi să renunţe la o bună parte din spaţiul atelierului lor pentru instalarea unor astfel de “monştri” ai tehnologiei.

#8 Elevatoare auto pentru direcţie

Prin comparaţie cu toate celelalte tipuri de elevatoare, elevatoarele auto pentru direcţie sunt cele mai scumpe, dar şi cele mai complexe tipuri de utilaje. Ele costă de până la de 10 ori mai mult decât un elevator auto cu două coloane obişnuit, dar au puteri mari de ridicare şi în primul rând sunt compatibile cu aparatul de reglare a direcţiei roţilor.