Orban: Să nu punem pe spinarea bunilor platnici ceea ce nu suntem în stare să colectăm de la răi platnici

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Facebook)

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, la videoconferinţa cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, că Guvernul doreşte să creeze un climat legislativ-fiscal stabil şi predictibil, caracterizat prin echitate fiscală, în care răi platnicii să fie stimulaţi să îşi plătească taxele şi impozitele. În plus, Orban a susţinut că doreşte o reformă în Educaţie, astfel încât să fie acoperite nevoile reale ale pieţei muncii.

„Noi suntem acum în perioada de finalizare a programului de guvernare, pe care-l vom prezenta cel mai probabil luni. Am vrea ca, pe lângă propunerile pe care le-am primit şi pe care, în parte, le-am inclus deja în programul de guvernare… Ca linii generale, noi ne dorim un climat legislativ-fiscal stabil, predictibil. Când am spus că nu vom majora taxe şi impozite, chiar credeţi-ne ce spunem. Dacă vrem să avem o revenire rapidă, normal că nu punem frâne de natură fiscală în procesul de revenire economică şi de asigurare a unei creşteri economice cât mai rapide. Sigur că, pentru a putea să asigurăm stabilitatea fiscală, va trebui să avem un control mai bun al costurilor bugetare şi, de asemenea, să îmbunătăţim gradul de colectare”, a precizat liderul PNL.

De asemenea, Orban a subliniat importanţa asigurării unei echităţi fiscale, astfel încât persoanele care îşi plătesc taxele şi impozitele să nu fie împovărate de cei care nu şi le plătesc.

„Ministerul Finanţelor lucrează la proiecte importante care, cu siguranţă, odată ce vor fi implementate vor aduce o o îmbunătăţire a colectării şi asigurarea unei echităţi fiscale. Adică, să nu punem pe spinarea bunilor platnici ceea ce nu suntem în stare să colectăm de la răi platnici. Mai degrabă să-i împuţinăm pe răi platnici, astfel încât bunii platnici să fie mai degrabă stimulaţi să-şi plătească taxele şi impozitele. Şi, de altfel, cred că am şi arătat că în criza economică am şi dat un bonus pentru cei care-şi plătesc impozitul pe profit şi, de asemenea, vom stimula în continuare un comportament fiscal corect”, a explicat premierul.

În ceea ce priveşte investiţiile, premierul Orban a transmis că preocuparea Guvernului este aceea de a asigura un nivel cât mai ridicat al investiţiilor, atât în sectorul public cât şi în sectorul privat. Mai exact, investiţii private fie în dezvoltarea companiilor, fie în internaţionalizarea companiilor româneşti, în penetrarea diferitelor pieţe sau atragerea de investiţii greenfield.

„Evident, suntem într-o perioadă în care au loc multe mişcări globale şi cred că România trebuie să fructifice această oportunitate şi să asigure relocări în România a cât mai multor activităţi economice importante”, a adăugat prim-ministrul.

Totodată, liderul PNL a afirmat că se doreşte o reformă foarte solidă în domeniul Educaţiei, care să aducă educaţia cât mai aproape de nevoile reale ale pieţei muncii şi, mai ales, să permită oricărui elev care iese de pe băncile şcolii să fie cât mai bine pregătit, să facă faţă competiţiei de pe piaţa muncii şi competiţiei din societate.

„Tot educaţia, din punctul nostru de vedere, trebuie să se axeze pe dezvoltarea spiritului antreprenorial, a iniţiativei, a asumării de răspunderi şi de determinarea unui comportament responsabil din partea tinerilor la absolvirea studiilor. Un accent deosebit pe învăţământul tehnic, pentru că, din păcate, o lungă perioadă de timp noi am pus pe plan secund învăţământul tehnic, atât profesional, din liceele tehnologice, dar şi învăţământul tehnic universitar. Şi, aici, în domenii în care, de-a lungul timpului, noi am generat specialişti de foarte bună calitate, am cam început să şchiopătăm şi cred că trebuie să fim foarte atenţi să păstrăm sau să refacem competenţele în domeniile respective”, a mai precizat Ludovic Orban.

Nu în ultimul rând, premierul a subliniat că efortul uriaş care va trebui să fie depus va implica atât administraţia cât şi întregul mediu de afaceri, autorităţile locale, universităţile, ONG-urile, şi chiar fiecare companie în parte.

„Nu va fi simplu să absorbim cele 80 de miliarde de euro, plus cele 4,1 miliarde de euro din programul SURE, care sunt destinate măsurilor active. Şi mai avem şi alte finanţări posibile”, a continuat Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne