Orban îi transmite un mesaj lui Teodosie în plin scandal legat de pelerinajul din Constanţa

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Facebook)

Premierul Ludovic Orban l-a sfătuit, joi, pe arhiepiscopul Tomisului să îndemne credincioşii la respectarea regulilor de protecţie sanitară. Mesajul şefului Executivului vine în contextul în care prelatul a anunţat că va organiza pelerinajul de Sfântul Andrei în ciuda restricţiilor impuse în oraşul Constanţa prin măsura de carantinare intrată în vigoare din 20 noiembrie.

„La Constanţa este o situaţie specială, pentru că municipiul Constanţa este în carantină. La propunerea DSP, cu avizul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, s-a emis decizia de carantinare a Constanţei. În decizia de carantinare a Constanţei există şi o prevedere legată de regulile privitoare la desfăşurarea slujbelor, pelerinajelor. Nu se interzic slujbele. Ele se organizează în anumite condiţii, pentru că este zonă carantinată. Asta nu e o chestiune generală, ci este o măsură care a fost impusă într-o zonă carantinată, pentru că, din păcate, în Constanţa ne-am confruntat cu o creştere a numărului de cazuri şi autorităţile judeţene au considerat că este necesară această decizie de intrare în carantină”, a declarat Ludovic Orban într-o conferinţă de presă.

Liderul de la Palatul Victoria a precizat că slujbele nu sunt interzise, dar ele pot fi organizate doar în anumite condiţii, argumentând că regulile impuse în acest sens nu sunt pentru a împiedica credincioşii să se roage ci pentru a le proteja sănătatea.

„Sfatul meu sincer către Înaltpreasfinţia Sa Teodosie este să îndemne credincioşii la respectarea regulilor, pentru că aceste reguli nu sunt făcute ca să împiedice credincioşii să se roage sau să participe la pelerinaje sau la alte activităţi, ci sunt făcute ca să apere sănătatea şi eu cred că orice om trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor”, a subliniat premierul.

Reamintim că arhiepiscopul Tomisului a acuzat autorităţile că ar fi „abuzat” clerul după ce echipe de poliţişti şi jandarmi au amendat credincioşii prezenţi la slujbă într-o biserică din cartierul constănţean Tomis Plus care nu purtau mască de protecţie.

Într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului, prelatul susţine că nu li se permite credincioşilor să meargă să se roage şi consideră măsurile luate de autorităţi pentru combaterea răspândirii noului coronavirus drept „exagerate, lipsite de logică şi în dispreţ total faţă de normele de drept”. Faţa bisericească a mers chiar până acolo încât a ameninţat cu ieşirea în stradă a credincioşilor pentru a protesta împotrivă unei aşa-zise „noi dictaturi” şi afirmă că guvernanţii au sufletele „întunecate de raţiunile pandemiei”. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne