Orban ezită să ia o poziţie fermă privind modificarea legii "Mitralieră"

Ludovic Orban - gov.ro
Ludovic Orban - gov.ro (Epoch Times România)

Şeful PNL, Ludovic Orban, nu a spus clar dacă are sau nu de gând să promoveze modificarea legii "Mitralieră" care îi scapă pe evazionişti de închisoare. Liderul liberalilor a fost întrebat pe această temă luni, după şedinţa conducerii PNL, de către reporterul Epoch Times aflat la Parlament.

Reporter: Preşedintele Iohannis răspundea recent, când a fost întrebat despre acea lege în baza căreia cei care comit evaziune fiscală scapă de închisoare dacă plătesc prejudiciul, că dacă Parlamentul, actuala majoritate parlamentară va veni cu un proiect de lege care să corecteze acest lucru, dânsul îl va promulga bucuros. Luaţi în calcul să vorbiţi cu colegii dvs. de partid să iniţiaţi un astfel de proiect, să corectaţi legea deja adoptată şi promulgată? Şi dacă da, când?

Orban: Când vom avea o discuţie şi o decizie pe această temă, o vom face publică.

Nu demult, şi premierul Florin Cîţu a avut o reacţie pe această temă, ceva mai tranşantă decât a liderului PNL: "Este o temă de discutat în coaliţie şi o voi pune pe agenda coaliţiei la următoarea şedinţă să discutăm, având în vedere şi mesajul domnului preşedinte, să vedem dacă putem să îmbunătăţim acest proiect de lege".

Legea "Mitralieră"

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a declarat, recent, într-o conferinţă de presă la Cotroceni, că nu a întors la Parlament legea iniţiată de PSD care îi scapă pe evazionişti de închisoare, pentru că se încheiase ciclul parcurs de o lege. Totodată, şeful statului a precizat că va semna "cu bucurie" şi o lege care corectează "eventualele erori". Detalii aici.

La sfârşitul lunii martie, şeful statului a promulgat legea care îi scapă pe evazionişti de închisoare, deşi o putea retrimite la Parlament. Decizia a venit după ce Curtea Constituţională dăduse undă verde actului normativ iniţiat de Cătălin Rădulescu.

În luna decembrie 2020, Parlamentul a adoptat controversatul proiect de lege al PSD despre care s-a spus că "va face din România un adevărat paradis al evazioniştilor". La vremea respectivă, deputatul Stelian Ion, în prezent ministru al Justiţiei, a declarat pentru Epoch Times că iniţiativa lui Rădulescu este extrem de nocivă.

Potrivit noii legi, inculpaţii pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro pot scăpa de închisoare, doar cu o amendă penală, dacă achită integral prejudiciul. Iar inculpaţii de evaziune fiscală de peste 100.000 de euro, chiar de zeci de milioane de euro, ar putea scăpa de închisoare şi chiar şi de amenda penală, dacă achită integral prejudiciul, plus 20 %.

Efectul "Mitralieră": Legea care îi scapă pe evazionişti de închisoare dacă achită integral prejudiciul, iniţiată de PSD şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, va avea efecte majore asupra dosarelor penale fără un verdict definitiv, aflate în curs de anchetă sau judecată, au explicat pentru G4media.ro mai mulţi magistraţi şi avocaţi.

Astfel, mii de dosare ar putea fi închise, dacă inculpaţii decid să achite prejudiciul integral, caz în care nu mai riscă închisoarea, după cum prevede legea fostului deputat PSD Cătălin Rădulescu, zis "Mitralieră".

Printre posibilii beneficiari se află nume sonore precum Nelu Iordache, Adrian Sârbu, Cristian Burci, Bogdan Buzăianu, Tel Drum, companiile controlate de Sebastian Ghiţă.

Chiar dacă în aparenţă pare benefică, în sensul că poate părea că încurajează recuperarea prejudiciilor, legea este profund nocivă, o invitaţie la evaziune fiscală, un fel de dezincriminare mascată, au explicat magistraţii consultaţi de publicaţia citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne