Orban: Decizia politică de menţinere a lui Vlad Voiculescu ca ministru aparţine USR-PLUS

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Facebook / ludovicorban.ro)

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Palatul Parlamentului după şedinţa coaliţiei de guvernare, că decizia politică a menţinerii în funcţia de ministru al Sănătăţii a lui Vlad Voiculescu aparţine partidului care îl susţine, în speţă USR PLUS.

„Ca orice cetăţean român, am fost afectaţi de ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Foişor. Înţelegem nevoia de creştere a numărului de paturi la ATI, pe de altă parte orice decizie de transformare a unui spital în spital COVID trebuie să urmeze nişte paşi şi transformarea trebuie să se facă astfel încât să se permită tratarea pacienţilor în cele mai bune condiţii, trebuie să se facă cu o pregătire prealabilă şi cu asigurarea că există toate garanţiile că pacienţii din spital vor fi trataţi în alte locuri în spitale şi sunt pregătite condiţiile pentru preluarea pacienţilor Covid. În ceea ce priveşte chestiunea legată de dl. ministru Vlad Voiculescu, le-am spus clar celor din USR-PLUS că răspunderea politică exclusivă pentru menţinerea în funcţie a ministrului Voiculescu aparţine partidului care îl susţine”, a precizat Ludovic Orban.

Totodată, liderul PNL a anunţat că liberalii privesc „extrem de îngrijoraţi la modul în care este gestionat Ministerul Sănătăţii, care este unul dintre cele mai încercate ministere în condiţii de pandemie şi în condiţiile în care ne confruntăm cu al treilea val al pandemiei”.

„Exigenţa noastră faţă de modul în care este condus Ministerul Sănătăţii e maximă şi de asemenea, [...] noi susţinem foarte clar dreptul premierului ca atunci când consideră că un ministru afectează buna funcţionare a Guvernului, nu îşi îndeplineşte atribuţiile şi nu pune în practică programul de guvernare şi generează situaţii care pot pune în pericol buna funcţionare a guvernului, premierul are dreptul constituţional de a propune schimbarea ministrului respectiv. De asemenea, cred că fiecare din formaţiunile politice din coaliţie trebuie să aibă propria evaluare a activităţii miniştrilor şi, când un ministru nu-şi face treaba, partidul care l-a propus să fie acela care solicită schimbarea. Este nevoie de o analiză extrem de exigentă a modului în care a funcţionat Ministerul Sănătăţii”, a adăugat fostul premier.

Întrebat dacă ministrul Vlad Voiculescu va fi schimbat din funcţie, dat fiind faptul că ar prejudicia imaginea coaliţiei de guvernare, liderul PNL a răspuns:

„Orice ministru care nu girează cu profesionalism şi cu rezultate un minister, cu siguranţă poate să afecteze percepţia coaliţiei şi a fiecărei formaţiuni din cadrul coaliţiei. Ca atare, este nevoie de o abordare obiectivă şi exigentă a prestaţiei miniştrilor care se află în funcţie, care evident trebuie să se facă pe baza unor criterii de evaluare care trebuie să fie obiective”.

Declaraţiile integrale în materialul video.