ONU condamnă Facebook pentru că permite "discursuri instigatoare la ură" împotriva Rusiei

Căutarea pe Facebook
Căutarea pe Facebook (Facebook)

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a criticat Meta Platforms Inc. a lui Mark Zuckerberg pentru că şi-a schimbat brusc politica privind discursul instigator la ură şi a permis apelurile la violenţă împotriva Rusiei.

ONU este acum de acord cu Rusia că schimbarea politicii lui Meta este periculoasă.

Vineri, purtătorul de cuvânt al Secretarului General al ONU, Antonio Guterres, Stephane Dujarric, a declarat: „Pot să vă spun, din punctul nostru de vedere, suntem clar, clar împotriva oricăror discursuri instigatoare la ură, a tuturor apelurilor la violenţă. Acest tip de limbaj este pur şi simplu inacceptabil, indiferent din partea cui vine”.

Condamnarea politicii companiei Meta de către ONU survine după ce Facebook a permis postarea de apeluri la violenţă împotriva „ruşilor şi soldaţilor ruşi” atunci când se discută despre invazia Ucrainei.

Schimbarea temporară a permis oamenilor care locuiesc în Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Ucraina şi Rusia să lanseze discursuri de ură împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin.

Rusia a indicat că va interzice platforma Instagram în toată ţara pe 14 martie.

Comentariile ONU au generat valuri în cadrul conducerii companiei Meta. Preşedintele Meta pentru Afaceri Globale - fostul vicepremier britanic Nick Clegg - a transmis o declaraţie pe Twitter vineri după-amiază pentru a explica decizia. El a spus că scopul schimbării politicii este de a permite oamenilor să-şi exprime furia faţă de invazia rusă a Ucrainei, adăugând că decizia de politică este o măsură „temporară”.

„Vreau să fiu foarte clar: politicile noastre se concentrează pe protejarea drepturilor oamenilor la exprimare pentru a le da dreptul la autoapărare, ca reacţie la invazia militară a ţării lor. Adevărul este că, dacă am aplica politicile noastre standard de conţinut fără nicio modificare, ar elimina conţinut de la ucrainenii obişnuiţi care îşi exprimă rezistenţa şi furia faţă de forţele militare invadatoare, ceea ce pe bună dreptate ar fi considerat inacceptabil”, a declarat Clegg.

Între timp, Ambasada Rusiei în SUA a răspuns la schimbarea politicii şi a cerut Washingtonului să tragă la răspundere Facebook pentru că a permis conţinutului extremist să inunde platforma de socializare.