OMS va schimba numele virusului care provoacă variola maimuţei "pentru a evita discriminarea"

Variola maimuţei
Variola maimuţei (CDC / Getty Images)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că va redenumi virusul care cauzează variola maimuţei pentru a evita discriminarea şi stigmatizarea, în condiţiile în care virusul continuă să se răspândească în lumea întreagă, scrie Guardian.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat că organizaţia "colaborează cu parteneri şi experţi din întreaga lume pentru a schimba numele virusului Monkeypox (variola maimuţei) şi al bolii pe care o provoacă".

Măsura vine după ce oamenii de ştiinţă au cerut o schimbare "urgentă" a denumirii, pe care au descris-o ca fiind "inexactă", "discriminatorie" şi "stigmatizantă" într-un raport publicat săptămâna trecută. Un anunţ cu privire la noul nume va fi făcut "cât mai curând posibil", a declarat directorul general al OMS.

Îngrijorări similare au fost ridicate în perioada de vârf a pandemiei de coronavirus, când noile variante Covid au fost denumite după ţările sau regiunile în care au fost detectate pentru prima dată, ceea ce a dus la interdicţii de călătorie şi alte restricţii. Este posibil ca la aceste îngrijorări să fi contribuit şi influenţa pe care o are China, care a încercat să se spele pe mâini de orice răspundere pentru răspândirea pandemiei. Ca răspuns, OMS a introdus un sistem de denumire care se referea la noile variante sub forma literelor din alfabetul grecesc.

În raport, oamenii de ştiinţă îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că "percepţia predominantă" din mass-media şi din literatura ştiinţifică este că virusul variolei maimuţei este endemic la oameni în unele ţări africane.

Oamenii de ştiinţă avertizează cu privire la "o naraţiune din ce în ce mai frecventă în mass-media şi în rândul multor oameni de ştiinţă care încearcă să lege actualul focar global de Africa sau de Africa de Vest, sau de Nigeria". În timp ce Agenţia britanică de securitate sanitară (UKHSA) a tras prima dată semnalul de alarmă după ce o persoană cu variola maimuţei a sosit la Londra din Nigeria pe 4 mai, virusul se răspândea deja de ceva timp, predominant în rândul bărbaţilor care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi.