Olguţa Vasilescu, sub lumina reflectoarelor: "Foamea de bani" a Guvernului loveşte în persoanele cu dizabilităţi
alte articole
Guvernul PSD-ALDE elimină practic, prin ordonanţă de urgenţă, unităţile protejate unde munceau persoane cu dizabilităţi ce furnizau produse şi servicii firmelor cu peste 50 de angajaţi care nu angajau persoane cu dizabilităţi, şi-a exprimat nemulţumirea marţi, în cadrul unui comunicat de presă, partidul Uniunea Salvaţi România.
Conform noii ordonanţe, unităţile protejate vor putea fi organizate doar în cadrul instituţiilor publice, nu şi de către ONG-uri sau societăţi comerciale. În plus, taxa plătită de angajatori se dublează. Practic, din condei, rămân fără posibilitatea unui loc de muncă peste 2000 de persoane cu dizabilităţi şi încă 4000 care lucrau alături de ei. Decizia vine în condiţiile în care rata de ocupare în rândul acestora, în România, este de 15%, mult sub media europeană de 50%.
"Reprezentanţii persoanelor cu dizabilităţi şi ai unităţilor protejate se văd siliţi să iasă în stradă pentru a se face auziţi, Prim Ministrul şi Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale rămânând până acum indiferenţi la invitaţiile la dialog lansate de aceştia. Guvernul a adoptat OUG 60/2017 fără nici un fel de consultare prealabilă cu cei afectaţi. Demersul, justificat oficial de necesitatea de a combate practicile ilegale din domeniu, nu este decât expresia cinismului cu care acest Guvern înţelege să aducă bani la buget pentru a-şi acoperi deficitul creat de măsuri populiste", explică Florina Presadă, senatoare USR.
Potrivit USR, unităţile protejate se trezesc la mijlocul anului fiscal că au pierdut un avantaj competitiv pe care îl aveau pe piaţă, ele riscând să piardă clienţi, să concedieze angajaţii persoane de dizabilităţi şi să intre în faliment. Ordonanţa promovată de Guvern reprezintă un atac şi la adresa organizaţiilor neguvernamentale care susţineau programe sociale din veniturile obţinute în unităţile protejate, inclusiv programe de angajare în muncă.
Situaţia este cu atât mai alarmantă, a continuat USR, cu cât subvenţiile acordate organizaţiilor neguvernamentale furnizoare de servicii sociale au fost diminuate drastic la începutul acestui an, iar în România încă nu au fost dezvoltate mecanisme sustenabile de finanţare a serviciilor sociale furnizate de acestea.
"Angajarea persoanelor cu dizabilităţi ar trebui să fie o prioritate pentru a creşte rata de incluziune socială a acestor persoane. Dincolo de măsuri punctuale, este nevoie de politici publice care să îşi asume acest obiectiv. Până în acest moment, Guvernul PSD-ALDE nu au făcut decât să strice ceea ce funcţiona bine în materie de integrare a persoanelor cu dizabilităţi ce se află în stare de vulnerabilitate. Acest lucru ne arată că nu există niciun fel de preocupare pentru bunăstarea acestor persoane, primează foamea de bani la buget”, a mai declarat, la rândul său, deputatul Cristian Seidler.
USR cere Guvernului Tudose şi majorităţii parlamentare abrogarea articolelor OUG 60/2017 care afectează negativ angajarea persoanelor cu dizabilităţi, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 septembrie 2017, şi să deschidă imediat dialogul cu reprezentanţii persoanelor cu dizabilităţi afectaţi de această măsură, ai celor care au deschis unităţi protejate şi ai mediului de afaceri pentru identificarea unor soluţii sustenabile.
USR îşi doreşte, de asemenea, să contribuie la elaborarea acestor soluţii, astfel că îi solicită ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, să răspundă în cel mai scurt timp cererii de audienţă formulate de către parlamentarii USR Cristian Seidler şi Florina Presadă, membri în Comisiile de Muncă şi Protecţie Socială ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.