Oferta lui Barna pentru deblocarea negocierilor: Trei vicepremieri şi şefia Camerei Deputaţilor la USR

Dan Barna
Dan Barna (Epoch Times România)

Copreşedintele USR-PLUS Dan Barna a anunţat marţi că îşi retrage candidatura pentru şefia Camerei Deputaţilor, propunându-l pentru acest post pe liderul deputaţilor USR, Cătălin Drulă.

Iniţiativa lui Barna se doreşte a fi un pas înainte în deblocarea negocierilor, astfel încât coaliţia de dreapta „să funcţioneze şi să meargă mai departe”. Totodată, liderul USR propune ca noul guvern să aibă un premier şi trei vicepremieri, aceştia din urmă fiind „liderii celor trei partide din coaliţie”, astfel încât să nu mai fie „nevoie de comitete şi comiţii colaterale pentru luarea deciziei politice”.

Redăm în continuare o parte din declaraţiile lui Dan Barna:

Ultimele zile ne-au arătat cât de uşor se poate aluneca în logica vechilor coaliţii de conjunctură, în care germenii instabilităţii sunt stabiliţi de la bun început. Or, lucrul acesta este de neacceptat pentru că pe de o parte erodăm semnificativ încrederea oamenilor şi în egală măsură este o preocupare şi o miză importantă pentru USR-PLUS să venim la ceea ce înseamnă negocierea programului de guvernare, care în acest moment trenează. [...]

Se percepe că suntem în situaţia unui blocaj legat de alocarea funcţiilor de partide sau, şi mai fals, că este o chestiune legată de ambiţii personale ale liderilor USR PLUS şi PNL.

Nu este despre poziţii, ci despre o alocare echilibrată şi şansa ca această coaliţie să devină una care să funcţioneze şi să meargă mai departe. Secvenţa în care noi ne propunem să facem un guvern de oportunitate este de neacceptat pentru USR-PLUS.

Am propus mai multe soluţii zilele trecute care au fost refuzate de PNL. Încercăm o nouă soluţie, o nouă deschidere şi propunem o altă candidatura la conducerea Camerei Deputaţilor: îl propun pe liderul de grup al parlamentarilor USR, Cătălin Drulă.

Îi propun lui Ludovic Orban şi Kelemen Hunor să intrăm împreună în acest guvern ca vicepremieri, dând în felul acesta un exemplu fără precedent de ceea ce înseamnă responsabilitate pentru viitorul României.

Un guvern în care premierul, care va fi acela, va avea ca vicepremieri liderii celor trei partide din coaliţie. Va fi un guvern serios, credibil, care nu va mai avea nevoie de comitete şi comiţii colaterale pentru luarea deciziei politice.

Va fi un guvern prin care la transmite românilor că suntem concentraţi pe probleme reale, pe o coaliţie stabilă şi asumată cu adevărat de cele trei forţe politice şi nu e o coaliţie de conjunctură. [...]

E frustrant că, deşi discuţiile au mers bine pe programul de guvernare, trebuie să ieşim din acest blocaj aparent. Suntem gata să reluăm negocierile chiar în acest moment.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne