Obama stia despre spionii rusi inainte sa se intalneasca cu Medvedev la Washington

Fast food si spioni: Presedintele american Barack Obama si omologul sau rus mananca hamburgheri in timpul pranzului la Ray's Hell Burger, 24 iunie 2010 in Arlington, Virginia. (Mandel Mgan / Getty Images)
Andrey Volkov
01.07.2010

Presedintele Obama era constient de existenta retelei suspectate de spionaj pentru Rusia atunci cand s-a intalnit cu presedintele rus Dmitri Medvedev la Casa Alba saptamana trecuta, conform declaratiei unui oficial american.

Insa aparent cei doi oameni de stat au pus pe primul plan afisarea unei relatii stranse, fapt subliniat de catre Obama cand l-a invitat pe Medvedev la un cheeseburger cu cartofi intr-un restaurant fast food pentru masa de pranz. Conform rapoartelor, Obama nu a discutat problema spionilor cu Medvedev.

"Evident, presedintele a fost informat pe deplin si in mod corespunzator. Aceasta a fost o actiune de aplicare a legii, si agentii au actionat in mod corespunzator", a declarat Secretarul de presa Robert Gibbs marti.

Zece presupusi spioni rusi au fost arestati duminica pentru misiuni de spionaj pe termen lung, in Statele Unite, conform unei declaratii a Departamentul de Justitie facuta luni.

Toti inculpatii au fost acuzati de "conspiratie pentru a actiona ca agenti ilegali ai Federatiei Ruse pe teritoriul Statelor Unite", potrivit unui comunicat de presa al Departamentul de Justitie.

Crima poarta o pedeapsa maxima de cinci ani in inchisoare.

Politia din Cipru a raportat, marti, arestarea a unei a 11-a persoane banuita de implicare in reteaua de spionaj, dar ea a fost eliberata pe cautiune si a fost data disparuta spre sfarsitul zilei de miercuri.

Potrivit Gibbs, arestarea nu "va reseta" relatiile cu Rusia.

Ministerul rus de Externe a recunoscut intr-o declaratie, marti, ca toti cei arestati sunt cetateni rusi, dar a subliniat ca acestia "nu au comis nicio actiune impotriva intereselor Statelor Unite".

Purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko, a declarat marti ca arestarile de catre serviciile de securitate americane "nu a avut nici fundament si nici obiectivele ilegale", comform rapoartelor agentiei de stiri RIA Novosti.

"Noi nu intelegem motivele care au determinat Departamentul de Justitie al SUA sa faca o declaratie publica in spiritul povestirilor cu spioni din Razboiul Rece ", a declarat Nesterenko.

Philip H. Gordon de la Biroul de afaceri europene si eurasiatice, a declarat intr-o conferinta de presa, joi, ca nu au existat semne de arestari in Rusia, sau masuri luate impotriva spionilor presupus americani in Rusia.

Gordon a declarat ca diplomatii americani tin legatura in aceasta problema cu oficiali rusi in Washington si Moscova, dar nu a oferit detalii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor