Oameni de ştiinţă ruşi au reuşit să crească plante din material genetic îngheţat de 30.000 de ani

Epoch Times România
21.02.2012

O echipă de biofizicieni ruşi au reuşit să crească plante din material genetic îngheţat în Siberia timp de circa 30.000 de ani.

Acestea sunt cele mai vechi plante readuse la viaţă până în prezent.

Echipa de la Institutul de biofizică a celulelor, condusă de profesorul David Ghilicinski, a studiat scorburile în care hibernează veveriţele de pe malul râului Kolima şi a descoperit material genetic al familiei de plante Silene Stenophylla, rămas aproape intact de-a lungul mileniilor.

Oamenii de ştiinţă au extras aşa-numitul "ţesut placentar" din seminţe negerminate şi l-au pus într-o soluţie nutritivă specială, care imită o plantă în creştere.

După un timp, ţesutul a evoluat în seminţe mature, care au fost plantate în sol şi s-au dezvoltat.

Oamenii de ştiinţă au descoperit diferenţe subtile în ceea ce priveşte forma petalelor şi sexul florilor între plantele "înviate" şi cele moderne de Silene Stenophylla, care cresc în prezent în tundra siberiană.

Succesul echipei ruse ar putea deschide calea pentru o nouă gamă de experimente, constând în recreerea unor plante dispărute de mii de ani, ale căror seminţe persistă, însă, în sol, în special în zona arctică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor