O seară de beţie şi un iaht închiriat: Povestea reală a sabotajului asupra gazoductului Nord Stream [WSJ]
În mai 2022, un grup de ofiţeri superiori şi oameni de afaceri ucraineni s-au reunit pentru a sărbători succesul remarcabil al ţării lor în stoparea invaziei ruse. Impulsionaţi de alcool şi fervoare patriotică, cineva a sugerat un pas radical: distrugerea Nord Stream, relatează The Wall Street Journal (WSJ).
Conductele gemene de gaze naturale, care transportau gaz rusesc către Europa, alimentau maşina de război a Kremlinului. Ce modalitate mai bună de a-l face pe Vladimir Putin să plătească pentru agresiunea sa?
După aproximativ patru luni, în zorii zilei de 26 septembrie, seismologii scandinavi au detectat semnale care indicau un cutremur subacvatic sau o erupţie vulcanică la sute de kilometri distanţă, în apropierea insulei daneze Bornholm. Aceste semnale au fost cauzate de trei explozii puternice şi de cea mai mare eliberare de gaze naturale înregistrată vreodată, echivalentă cu emisiile anuale de CO2 ale Danemarcei.
Unul dintre cele mai îndrăzneţe acte de sabotaj din istoria modernă a agravat criza energetică în Europa - un atac asupra infrastructurii critice care ar putea fi considerat un act de război conform dreptului internaţional. Teoriile s-au învârtit cu privire la cine a fost responsabil. A fost CIA? Ar fi putut Putin însuşi să fi pus planul în mişcare?
Sursa citată afirmă că acum, pentru prima dată, se poate contura adevărata poveste. Operaţiunea ucraineană a costat aproximativ 300.000 USD, potrivit persoanelor implicate. A implicat un iaht mic închiriat cu un echipaj format din şase membri, inclusiv scafandri civili instruiţi. Printre aceştia se afla şi o femeie, a cărei prezenţă a contribuit la crearea iluziei că erau un grup de prieteni aflaţi într-o croazieră de agrement.
„Întotdeauna râd când citesc speculaţiile din mass-media despre o operaţiune uriaşă care implică servicii secrete, submarine, drone şi sateliţi. Totul a început dintr-o seară de beţie şi din determinarea fermă a câtorva oameni care au avut curajul să îşi rişte viaţa pentru ţara lor”, a declarat un ofiţer implicat în complot.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a aprobat iniţial planul, potrivit unui ofiţer implicat şi a trei persoane familiarizate cu acesta. Dar mai târziu, când CIA a aflat despre plan şi i-a cerut preşedintelui ucrainean să-l oprească, acesta a dat ordinul de oprire, au declarat sursele respective.
Comandantul-şef al armatei ucraiene, general Valeri Zalujnîi, care conducea eforturile, a continuat totuşi operaţiunea.
WSJ a discutat cu patru oficiali ucraineni de rang înalt din domeniul apărării şi securităţii, care fie au participat la complot, fie aveau cunoştinţe directe despre acesta. Toţi au declarat că aceste conducte erau o ţintă legitimă în războiul de apărare al Ucrainei împotriva Rusiei.
Fragmente din relatările lor au fost confirmate de o anchetă de aproape doi ani a Poliţiei germane privind atacul, care a obţinut dovezi, inclusiv e-mailuri, comunicaţii prin telefoane mobile şi prin satelit, precum şi amprente digitale şi mostre ADN de la presupusa echipă de sabotaj. Ancheta din Germania nu l-a legat direct pe preşedintele Zelenski de operaţiunea clandestină.
Generalul Zalujnîi, în prezent ambasador al Ucrainei în Regatul Unit, a declarat într-un schimb de mesaje că nu ştie nimic despre o astfel de operaţiune şi că orice sugestie contrară este o „simplă provocare”. Forţele armate ucrainene, a adăugat el, nu au fost autorizate să desfăşoare misiuni în străinătate şi, prin urmare, el nu ar fi fost implicat.
Un oficial de rang înalt al Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a negat orice legătură a guvernului său cu sabotajul şi a declarat că Zelenski, în special, „nu a aprobat punerea în aplicare a unor astfel de acţiuni pe teritoriul unor ţări terţe şi nu a emis ordine în acest sens.”
Putin a învinuit public SUA pentru atacuri. Un diplomat rus de rang înalt de la Berlin a reluat această afirmaţie şi a declarat că rezultatele anchetei germane sunt „basme demne de Fraţii Grimm”.
În iunie, procurorul federal german a emis discret primul mandat de arestare în acest caz pentru un instructor ucrainean de scufundări profesionale, pentru presupusa sa implicare în sabotaj. Ancheta germană se concentrează acum asupra lui Zalujnîi şi a ajutoarelor sale, spun persoanele familiarizate cu ancheta, deşi nu au dovezi care ar putea fi prezentate în instanţă.
Descoperirile ar putea schimba relaţiile dintre Kiev şi Berlin, care a furnizat cea mai mare parte a finanţării şi a echipamentelor militare Ucrainei, după SUA. Unii lideri politici germani ar fi fost dispuşi să treacă cu vederea dovezile care indică Ucraina, de teamă să nu submineze sprijinul intern pentru efortul de război. Dar Poliţia germană este independentă din punct de vedere politic, iar ancheta lor a prins viaţă pe măsură ce urmau o pistă după alta.
„Un atac de această amploare ar fi un motiv suficient pentru a declanşa clauza de apărare colectivă a NATO, dar infrastructura noastră critică a fost aruncată în aer de o ţară pe care o sprijinim cu livrări masive de arme şi miliarde de dolari”, a declarat un oficial german de rang înalt familiarizat cu ancheta.
În urma pactului din 20 mai 2022 dintre oamenii de afaceri şi ofiţerii militari, s-a convenit ca primii să finanţeze şi să ajute la executarea proiectului, deoarece armata nu dispunea de fonduri şi depindea din ce în ce mai mult de finanţarea externă, în timp ce se împotrivea invaziei ruse. Un general în funcţie, cu experienţă în operaţiuni speciale, a supravegheat misiunea, pe care un participant a descris-o ca fiind un „parteneriat public-privat”. Acesta raporta direct şefului forţelor armate ucrainene, generalul de patru stele Zalujnîi.
În câteva zile, Zelenski a aprobat planul, potrivit celor patru persoane familiarizate cu complotul. Toate aranjamentele au fost făcute verbal, fără să lase vreo urmă pe hârtie.
Luna următoare, însă, agenţia olandeză de informaţii militare MIVD a aflat de complot şi a avertizat CIA, potrivit mai multor persoane familiarizate cu raportul olandez. Oficialii americani au informat apoi imediat Germania, potrivit unor oficiali americani şi germani.
CIA a avertizat biroul lui Zelenski să oprească operaţiunea, au declarat oficialii americani. Preşedintele ucrainean i-a ordonat atunci lui Zalujnîi să o oprească, potrivit ofiţerilor şi oficialilor ucraineni familiarizaţi cu conversaţia, precum şi oficialilor serviciilor secrete occidentale. Dar generalul a ignorat ordinul, iar echipa sa a modificat planul iniţial, au declarat aceste persoane.
Generalul însărcinat cu comanda operaţiunii a recrutat unii dintre cei mai buni ofiţeri ucraineni de operaţiuni speciale, cu experienţă în orchestrarea de misiuni clandestine cu risc ridicat împotriva Rusiei, pentru a ajuta la coordonarea atacului.
Unul dintre aceştia a fost Roman Cervinski, un colonel decorat care a servit anterior în principalul serviciu de securitate şi informaţii al Ucrainei, SBU.
Cervinski este în prezent judecat în Ucraina pentru acuzaţii fără legătură cu acest caz. În iulie, acesta a fost eliberat pe cauţiune după mai bine de un an de detenţie. Contactat după eliberare, el a refuzat să comenteze cazul Nord Stream, spunând că nu este autorizat să vorbească despre acesta.
Într-un interviu difuzat ulterior, el a declarat că sabotajul asupra conductelor Nord Stream a avut două efecte pozitive pentru Ucraina: a slăbit controlul Rusiei asupra ţărilor europene care sprijină Kievul şi a lăsat Moscovei o singură cale principală de transport a gazelor către Europa, conductele care traversează Ucraina. În ciuda războiului, Ucraina continuă să încaseze taxe de tranzit profitabile pentru petrolul şi gazele ruseşti, estimate la sute de milioane de dolari pe an.
Cervinski şi echipa de sabotaj au studiat iniţial un plan mai vechi şi mai complex de distrugere a conductei, elaborat de serviciile de informaţii ucrainene şi de experţi occidentali după invazia rusă în Ucraina din 2014, conform unor persoane familiarizate cu acest plan.
După ce au respins această idee din cauza costurilor şi a complexităţii, planificatorii au optat pentru utilizarea unei mici bărci cu pânze şi a unei echipe de şase persoane - o asociere de soldaţi activi experimentaţi şi civili cu expertiză maritimă - pentru a arunca în aer conductele lungi de aproape 1200 de kilometri, situate la peste 80 de metri sub suprafaţa mării.
În septembrie 2022, complotiştii au închiriat un iaht de agrement de 15 metri, numit Andromeda, din oraşul Rostock, Germania, situat în portul baltic. Ambarcaţiunea a fost închiriată cu ajutorul unei agenţii de turism poloneze, înfiinţată de serviciile secrete ucrainene ca acoperire pentru tranzacţii financiare în urmă cu aproape un deceniu, potrivit ofiţerilor ucraineni şi persoanelor familiarizate cu ancheta germană.
Un membru al echipajului era un ofiţer militar în serviciu activ, iar patru erau scafandri de mare adâncime cu experienţă, conform anchetei germane. Echipa includea şi civili, printre care o femeie în vârstă de 30 de ani, pregătită privat ca scafandru. Ea a fost aleasă pentru abilităţile sale dar şi pentru a conferi mai multă plauzibilitate deghizării echipajului ca prieteni aflaţi în vacanţă, potrivit unei persoane familiarizate cu planificarea.
Căpitanul şi-a luat un concediu scurt de la unitatea sa, care lupta pe frontul din sud-estul Ucrainei, iar comandantul său nu a fost informat, conform a doi ucraineni familiarizaţi cu complotul.
Ucraina are o lungă istorie de formare a scafandrilor civili şi militari de top. O bază navală din Peninsula Crimeea a antrenat în trecut scafandri de mare adâncime pentru sabotaj şi deminare, şi a păstrat delfini de luptă antrenaţi să atace scafandrii inamici şi să arunce în aer nave, potrivit a doi ofiţeri ucraineni de rang înalt. Baza a fost preluată de Rusia după ocuparea Crimeei, iar o parte din personalul său a fost mutat în altă parte în Ucraina.
Echipajul a plecat înarmat doar cu echipament de scufundare, navigaţie prin satelit, sonar portabil şi hărţi detaliate ale fundului mării, care indicau poziţia conductelor. Cei patru scafandri au lucrat în perechi, potrivit anchetei germane. În întuneric total, în ape îngheţate, ei au manipulat un exploziv puternic cunoscut sub numele de HMX, conectat la detonatoare controlate prin temporizator. O cantitate mică de explozibil era suficientă pentru a detona conductele de înaltă presiune.
A sta 20 de minute la această adâncime necesită aproximativ trei ore de decompresie, iar persoana trebuie să se abţină de la scufundări timp de cel puţin 24 de ore pentru a evita răni grave.
Vremea nefavorabilă a forţat echipajul să facă o oprire neplanificată în portul suedez Sandhamn. Un scafandru a aruncat accidental un dispozitiv exploziv pe fundul mării. Echipajul a discutat despre posibilitatea de a anula operaţiunea din cauza vremii, dar furtuna s-a potolit curând, au declarat două persoane familiarizate cu operaţiunea.
Martorii de pe alte iahturi ancorate în Sandhamn au observat că Andromeda era singura ambarcaţiune cu un mic steag ucrainean arborat pe catarg.
În urma atacului, care a distrus trei din cele patru conducte ale sistemului Nord Stream, preţurile la energie au crescut. Germania şi alte naţiuni s-au străduit să naţionalizeze companiile energetice care distribuiau gaz rusesc, dar au renunţat după distrugerea conductelor. Chiar şi acum, Germania plăteşte aproximativ 1 milion USD pe zi pentru închirierea terminalelor plutitoare pentru gaz natural lichefiat (GNL), care au înlocuit parţial fluxurile de gaz rusesc canalizate prin Nord Stream.
Germania, Danemarca, Suedia şi SUA, printre altele, au trimis nave de război, scafandri, drone subacvatice şi aeronave pentru a investiga zona din jurul scurgerilor de gaze.
Zelenski l-a mustrat pe Zalujnîi, dar generalul a ignorat criticile sale, potrivit a trei persoane familiarizate cu schimbul de replici. Zalujnîi i-a spus lui Zelenski că echipa de sabotaj, odată trimisă, a întrerupt comunicaţiile şi nu a putut fi retrasă, deoarece orice contact cu ea ar fi putut compromite operaţiunea.
„I s-a spus că este ca o torpilă - odată ce o lansezi asupra inamicului, nu o mai poţi trage înapoi; ea îşi continuă traiectoria până când face «bum»”, a declarat un ofiţer superior familiarizat cu conversaţia.
La câteva zile după atac, în octombrie 2022, serviciul secret extern al Germaniei a primit un al doilea pont despre complotul ucrainean de la CIA, care a transmis din nou un raport al agenţiei olandeze de informaţii militare MIVD. Potrivit oficialilor germani şi olandezi, raportul oferea o descriere detaliată a atacului, inclusiv tipul de ambarcaţiune utilizată şi posibilul traseu urmat de echipaj.
Ţările de Jos au creat o capacitate profundă de culegere de informaţii în Ucraina şi Rusia după doborârea zborului Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei, au declarat doi oficiali olandezi.
Din cauza normelor privind schimbul de informaţii clasificate, Poliţia germană care investighează cazul nu a fost autorizată să vadă raportul olandez care îl lega pe Zalujnîi şi armata ucraineană de atac, dar a fost informată de către oficiali din cadrul serviciilor de informaţii.
Anchetatorii germani au interogat zeci de potenţiali martori, au scanat fundul mării în jurul exploziilor şi au analizat o mulţime de date, inclusiv comunicaţii digitale, înregistrări de călătorie şi tranzacţii financiare.
În graba de a părăsi Germania, echipa de sabotaj a neglijat să cureţe Andromeda, permiţând detectivilor germani să găsească urme de explozibili, amprente digitale şi mostre ADN ale echipajului.
Ulterior, anchetatorii au identificat numerele lor de telefon mobil şi telefonul prin satelit Iridium. Aceste date le-au permis să reconstituie întreaga călătorie a vasului, care a acostat în Germania, Danemarca, Suedia şi Polonia. Autorităţile americane au solicitat un ordin judecătoresc pentru a obţine de la Google e-mailurile folosite de un om de afaceri ucrainean pentru a închiria ambarcaţiunea şi le-au predat germanilor. Acest om de afaceri ucrainean contactase mai multe firme de închiriere de ambarcaţiuni în Suedia şi Germania începând cu jumătatea lunii mai 2022.
Anchetatorii au analizat apoi tot traficul de telefonie mobilă din zonele în care a fost localizată ambarcaţiunea, trecând prin mii de conexiuni pentru a extrage datele relevante.
La un moment dat, au fost surprinşi să afle că mii de telefoane mobile germane erau active în micul port suedez Sandhamn, care era aproape gol în momentul în care vasul se adăpostea acolo de furtună.
Ulterior, s-a aflat că o mare navă de croazieră aparţinând unui operator turistic a trecut pe acolo, iar telefoanele pasagerilor germani s-au conectat pentru scurt timp la reţeaua celulară locală.
Sabotorii s-au străduit să obţină cooperarea autorităţilor poloneze, în ciuda faptului că au folosit Polonia parţial ca bază logistică şi s-au oprit în portul polonez Kolobrzeg. Un funcţionar portuar care avea suspiciuni cu privire la echipajul iahtului a alertat poliţia. Poliţia de frontieră poloneză a verificat actele de identitate ale echipajului, care a prezentat paşapoarte ale unor state membre ale Uniunii Europene. Li s-a permis să continue navigarea spre nord, unde au plasat restul minelor, spun persoane familiarizate cu ancheta.
Potrivit acestora, întregul port a fost acoperit de o supraveghere video extinsă. Cu toate acestea, în ciuda unei cooperări strânse între Varşovia şi Berlin, oficialii polonezi au refuzat iniţial să predea înregistrările CCTV din port. Anul acesta, ei le-au spus colegilor lor germani că imaginile au fost distruse la scurt timp după plecarea navei Andromeda.
Agenţia poloneză de securitate internă ABW a declarat pentru WSJ că nu există astfel de înregistrări.
Până în noiembrie 2022, anchetatorii germani credeau că ucrainenii se află în spatele exploziei.
La începutul acestui an, Zelenski l-a înlăturat pe Zalujnîi din funcţia sa militară, afirmând că era nevoie de o schimbare pentru a relansa efortul de război. Zalujnîi, văzut pe plan intern ca un potenţial rival politic, a fost numit ulterior ambasador al Ucrainei în Regatul Unit, o funcţie care îi conferă imunitate împotriva urmăririi penale.
În iunie, oficialii germani au emis un mandat de arestare confidenţial pe numele unui cetăţean ucrainean despre care cred că a fost unul dintre membrii echipajului. Potrivit unor persoane familiarizate cu ancheta, o camionetă care transporta echipa ucraineană de sabotaj din Polonia în Germania în 2022 a fost surprinsă de un radar german, iar bărbatul, un instructor de scufundări care locuieşte cu familia sa lângă Varşovia, apărea în fotografie.
Autorităţile din Polonia nu au dat curs mandatului. Se crede că instructorul s-a întors de atunci în Ucraina. Faptul că Polonia nu l-a arestat este o lovitură majoră pentru ancheta germană, deoarece acesta şi alţi suspecţi au fost avertizaţi şi vor evita să călătorească în afara Ucrainei, au declarat persoane familiarizate cu ancheta. Ucraina nu îşi extrădează propriii cetăţeni.
Oficialii ucraineni care au participat la complot sau care sunt familiarizaţi cu acesta consideră că ar fi imposibil ca vreunul dintre ofiţerii comandanţi să fie judecat, deoarece nu există nicio dovadă în afara conversaţiilor dintre oficialii de rang înalt care, cel puţin iniţial, erau toţi de acord că ar trebui să arunce în aer conductele.
„Niciunul dintre ei nu va depune mărturie, de teamă să nu se incrimineze”, a declarat un fost ofiţer.