Tensiuni diplomatice şi reticenţă. "Planul de victorie" al lui Zelenski nu pare să impresioneze Washingtonul [WSJ]

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul discuşiilor purtate la Washington cu oficialii administraţiei Biden, 26 septembrie 2024 (Facebook - Volodimir Zelenski)
Redacţia
27.09.2024

Administraţia Biden este îngrijorată de faptul că planul liderului ucrainean de a câştiga războiul împotriva Rusiei este lipsit de o strategie cuprinzătoare şi nu este decât o altă cerere pentru mai multe arme şi ridicarea restricţiilor privind rachetele cu rază lungă de acţiune, au declarat oficialii americani, potrivit The Wall Street Journal.

De câteva luni, Zelenski a prezentat planul drept un cadru pentru înfrângerea Rusiei şi l-a informat pe preşedintele Biden cu privire la detalii joi, în timpul unei reuniuni la Casa Albă.

Însă oficiali de rang înalt americani şi europeni care cunosc liniile generale ale planului susţin că acesta nu oferă o cale clară către o victorie a Ucrainei, mai ales că forţele ruse câştigă încet, dar constant, pe câmpul de luptă.

„Nu sunt impresionat, nu există prea multe lucruri noi”, a declarat unul dintre oficiali.

Vizita programată a preşedintelui Zelenski la Washington are loc în contextul în care unii republicani acuză tot mai des că politicienii ucraineni se amestecă în politica internă a SUA. Zelenski a fost atacat recent pentru că l-a criticat pe JD Vance, candidatul republican la vicepreşedinţie, iar miercuri, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a cerut demiterea ambasadorului Ucrainei în SUA pentru că a vizitat o unitate de producţie din Pennsylvania în cadrul a ceea ce el a numit un „eveniment de campanie clar partizan”.

În timp ce SUA şi Ucraina sperau să fie unite privind calea de urmat, ele se află acum într-un punct crucial al războiului, fără o viziune comună. Diviziunile dintre Kiev şi Washington apar, de asemenea, pe fondul dezacordurilor dintre SUA şi aliaţii săi cu privire la ridicarea restricţiilor privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acţiune pe teritoriul Rusiei.

Preşedintele finlandez Alexander Stubb a declarat într-un interviu acordat Wall Street Journal că o piesă centrală a planului prevede ca SUA să dea Ucrainei undă verde pentru a utiliza armele după cum consideră necesar. Fără această permisiune, a spus el, propunerile Ucrainei ar fi în cele din urmă „mai puţin relevante”, deoarece Kievul ar avea dificultăţi în a răspunde la atacurile continue ale Rusiei.

Biden refuză de câteva luni să cedeze în ceea ce priveşte solicitarea Ucrainei de a ridica restricţiile privind rachetele cu rază lungă de acţiune furnizate de SUA şi Marea Britanie, ceea ce ar permite forţelor sale să lovească ţinte militare din interiorul Rusiei. Preşedintele american şi-a menţinut poziţia, în ciuda insistenţelor Marii Britanii, în timp ce oficialii administraţiei SUA afirmă că astfel de arme nu se vor dovedi o schimbare a jocului strategic şi ar putea, eventual, să îl încurajeze pe Vladimir Putin să escaladeze războiul.

Poziţia SUA s-a confruntat cu o opoziţie dură din partea mai multor lideri europeni care consideră că, după doi ani şi jumătate, Ucraina şi-a câştigat dreptul de a contracara forţele ruse fără niciun fel de impedimente. Vorbind în marja Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite din această săptămână, unii lideri mondiali au fost vizibil frustraţi.

Premierul danez Mette Frederiksen a declarat miercuri că acest conflict se află la o „răscruce de drumuri” şi a criticat Occidentul pentru că pierde timpul vorbind despre „linii roşii” în timp ce Rusia avansează pe câmpul de luptă.

„Trebuie să ne asigurăm că Ucraina poate câştiga acest război”, a spus ea, îndemnând liderii occidentali să ofere Ucrainei arme cu rază lungă de acţiune „fără restricţii” şi să permită Ucrainei să adere la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.

Ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski, a declarat că i-a presat pe colegii săi americani şi britanici, inclusiv pe secretarul de stat Antony Blinken şi pe consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, să permită Ucrainei să folosească armele cu rază lungă de acţiune aşa cum doreşte, respingând ideea că Putin ar escalada ca răspuns.

„Îmi spuneţi că Putin nu foloseşte - nu aruncă - tot ce are asupra Ucrainei?”, a spus Sikorski.

Dar cancelarul german Olaf Scholz s-a alăturat reticenţei lui Biden de a da frâu liber utilizării rachetelor cu rază lungă de acţiune.

„Germania nu va sprijini ridicarea restricţiilor. Acest lucru nu ar fi compatibil cu convingerile mele personale”, a declarat el, cu puţin timp înainte de a sta faţă în faţă cu Zelenski marţi.

În discursul său de miercuri la ONU, preşedintele ucrainean a avertizat cu privire la ameninţările iminente ale Rusiei la adresa infrastructurii energetice şi a centralelor nucleare ale ţării sale, dar nu a vorbit despre niciun detaliu al planului de pace şi nici nu a făcut solicitări cu privire la arme.

În culise, Zelenski a prezentat o propunere maximalistă în speranţa că SUA şi aliaţii săi vor oferi Kievului tot ceea ce îşi doreşte, au declarat oficiali americani şi europeni. Dar starea actuală a cadrului ucrainean i-a descurajat pe principalii consilieri ai lui Biden, au declarat oficialii americani, care în ultimele săptămâni au călătorit la Kiev şi au fost informaţi cu privire la elemente ale planului.

Aceştia sperau să audă ceva tangibil pe care administraţia Biden să îl poată susţine în cele doar patru luni rămase în funcţie.

Planul Ucrainei acoperă în linii mari nevoile Ucrainei pe câmpul de luptă, reformele politice din interiorul ţării şi economia, a declarat marţi oficial de rang un înalt al Departamentului de Stat. Dar oficialii americani şi europeni au declarat că cea mai dezvoltată parte a planului este prima fază - cererile legate de arme - în timp ce restul elementelor cheie au mai puţine detalii.

Andrii Iermak, şeful biroului prezidenţial al Ucrainei, a numit planul „foarte specific şi clar”, dar a mers doar până la a spune că acesta „conţine atât părţi militare, cât şi diplomatice şi perspective ale beneficiilor economice ulterioare”.

Îngrijorările legate de planul lui Zelenski şi de dezbaterea privind permiterea rachetelor cu rază lungă de acţiune de fabricaţie occidentală să lovească în interiorul Rusiei survin în timp ce războiul se întoarce în favoarea lui Putin. Rusia se apropie de centrul logistic cheie Pokrovsk din estul Ucrainei şi avansează în alte oraşe din apropiere, cum ar fi Vuhledar, un centru minier aproape înconjurat de forţele ruse, precum şi Toretsk.

În august, forţele ucrainene au invadat regiunea rusă Kursk, despre care Zelenski a spus că face parte din planul său de a spori influenţa Ucrainei asupra Rusiei. Rusia a lansat contraatacuri limitate asupra trupelor ucrainene care ocupau zeci de oraşe şi sate din Kursk, dar nu a reuşit să le înlăture complet.

De asemenea, Rusia a atacat sistematic infrastructura energetică a Ucrainei în ultimele luni, distrugând aproximativ jumătate din reţeaua de electricitate a ţării, provocând pene de curent în întreaga ţară şi stârnind îngrijorări cu privire la un nou val de refugiaţi din ţară în această iarnă.

Cel puţin în mod public, oficiali americani de rang înalt insistă în continuare că Ucraina poate învinge Rusia, deşi nu mai vorbesc despre faptul că ţara invadată îşi va recâştiga toate teritoriile pierdute.

Blinken a declarat miercuri că nu are nicio îndoială că Ucraina ar putea câştiga războiul.

„Provocarea de acum este să ne asigurăm că Ucraina poate fi o ţară independentă puternică care se ridică din punct de vedere militar, economic şi democratic”, a declarat el la ABC News.

Biden, în timpul discursului său de marţi de la ONU, a făcut apel la Occident să susţină apărarea Ucrainei, în ciuda oboselii de război care slăbeşte voinţa politică a susţinătorilor Kievului.

„Nu vom renunţa la sprijinul nostru pentru Ucraina, până când Ucraina nu va obţine o pace justă şi durabilă”, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor