O armată pentru Ianukovici: Kievul vrea să prevină scenariul protestatar rusesc

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici.
Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici. (PETRAS MALUKAS / AFP / Getty Images)

În Ucraina va fi creată o nouă structură de apărare: serviciul de stat pentru menţinerea ordinii publice, subordonat direct preşedintelui ţării. Un proiect de lege corespunzător a fost deja înregistrat şi a stârnit imediat critici dure din partea opoziţiei, a organizaţiilor obşteşti şi chiar a potenţialilor aliaţi ai partidului aflat la putere. Analiştii ucraineni afirmă că, temându-se de o nouă revoluţie sau de acţiuni de protest asemănătoare celor din Rusia, echipa lui Ianukovici încearcă să transforme structurile de apărare a ordinii publice într-un sistem de protecţie personală a preşedintelui.

În mod oficial, ar fi vorba despre reformarea trupelor interne ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) al Ucrainei. După cum explică pentru cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta directorul Institutului de politică publică, Viktor Ciumak, acest lucru este necesar, deoarece în forma lor actuală funcţiile trupelor interne nu corespund prevederilor Constituţiei.

O reglementare a problemei, cu o nouă denumire pentru aceste trupe şi fixarea precisă a atribuţiunilor, s-a încercat încă în 2003, însă după revoluţia portocalie problema a fost dată pentru o perioadă uitării. Potrivit lui Ciumak, este vorba nu doar despre redenumirea uneia dintre structurile de apărare. 'Trupele interne apără obiectivele de stat şi diplomatice, asigură paza celor arestaţi, etc. În ceea ce priveşte serviciul de stat pentru menţinerea ordinii publice, potrivit proiectului de lege acesta va primi nişte împuterniciri mult mai vaste. De exemplu, dreptul de a asigura cu arme apărarea ordinii constituţionale în faţa încercărilor de a o schimba sau doborî, precum şi de a proteja puterea de stat în faţa tentativelor de a o cuceri prin forţă', precizează Ciumak.

Opoziţia ucraineană se teme că o formulare atât de vastă îi va permite puterii să folosească armele şi împotriva participanţilor la mitinguri politice, şi împotriva acţiunilor oamenilor de afaceri sau ale pensionarilor. Ciumak subliniază că proiectul de lege nu prevede nici control parlamentar, nici civil asupra activităţii noii structuri de apărare. 'Toţi înţeleg că echipa lui Ianukovici construieşte o verticală a apărării: MAI, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), serviciul fiscal. Toată această construcţie se bazează pe puternicul sprijin al serviciului de stat pentru menţinerea ordinii publice, structură înarmată şi cu atribuţiuni nelimitate', declară expertul.

Un deputat din cadrul majorităţii proprezidenţiale a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta, sub protecţia anonimatului, că temerile sunt exagerate. Interlocutorul ziarului rus a amintit că actuala putere, iar înainte de aceasta şi echipa portocalie, s-au gândit la instituirea unui control asupra acţiunilor cetăţenilor. 'Iulia Timoşenko a înaintat parlamentului un proiect de lege care să limiteze posibilitatea desfăşurării de reuniuni paşnice, dar noi, Partidul Regiunilor, nu l-am susţinut', a declarat deputatul.

Însă, dacă 'forţele portocalii' au acţionat brutal, pe faţă, actuala putere a mers pe căi ocolite, camuflând aceeaşi idee nepopulară prin lozinca reformării MAI, notează Nezavisimaia Gazeta. Considerat 'eminenţa cenuşie' a fostei preşedinţii a lui Leonid Kucima, Viktor Medvedciuk, care revine în prezent în politică în fruntea uniunii 'Alegerea ucraineană', şi-a exprimat uimirea în legătură cu acţiunile echipei lui Ianukovici. 'Rezultă că puterea aşteaptă o revoluţie? În acest caz, ar fi fost mai raţional să fie anihilate premizele pentru apariţia ei, nu să se pregătească mijloce pentru suprimarea acesteia', a subliniat Medvedciuk.

Experţii atenţionează că protestele sunt greu de preîntâmpinat, deoarece obiecţiile ucrainenilor au un caracter preponderent economic, ceea ce înseamnă că soluţionarea lor necesită bani. Potrivit directorului Institutului internaţional de sociologie de la Kiev, Vladimir Paniotto, în prezent nivelul de pregătire pentru acţiuni politice este în societatea ucraineană de circa două ori mai redus decât în ajunul revoluţiei din 2004. Însă, protestele din raţiuni socio-economice sunt, dimpotrivă, mai probabile. După cum atestă Centrul pentru studierea societăţii, anul 2012 a devenit unul record în ceea ce priveşte numărul de acţiuni de protest: doar în martie au avut loc 300 asemenea acţiuni. În pofida faptului că ele au un caracter local şi adesea economic, odată cu apropierea alegerilor acestea s-ar putea politiza, conchid experţii.

Potrivit analistului Serghei Taran, alegerile parlamentare planificate în Ucraina pentru sfârşitul lui octombrie nu vor fi, din acest punct de vedere, unele foarte reprezentative. Aceasta va fi o etapă intermediară. Şi societatea, şi puterea se pregătesc pentru cursa prezidenţială din 2015. Nu este exclus ca tocmai în cadrul acestor pregătiri să fie de fapt planificată crearea noii structuri de apărare a ordinii publice, structură care în câţiva ani ar putea să se întărească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe