Nu toată lumea se bate pe "ciolan." Cunoscută useristă explică de ce nu a candidat la parlamentare

Flavia Boghiu (Flavia Boghiu)
Loredana Diacu
27.09.2024

Viceprimarul USR al Braşovului, Flavia Boghiu, explică, într-o postare pe Facebook, de ce nu candidează la alegerile parlamentare deşi este politicianul cu al doilea nivel de notorietate în Braşov.

În condiţiile în care în ultimii ani pe listele de vot s-au regăsit numeroşi politicieni cu dosare penale sau chiar trecuţi prin puşcăriile patriei - Cătălin Cherecheş, de exemplu, a fost ales primar al municipiului Baia Mare în timp ce era închis - Boghiu anunţă că vrea să îşi ţină promisiunea făcută braşovenilor, şi anume aceea că se va retrage din funcţiile publice şi din funcţiile interne dacă va fi trimisă în judecată.

Boghiu anunţă că în luna februarie a acestui an electoral, DNA Braşov s-a gândit să reînceapă o urmărire penală clasată deja de acelaşi DNA în 2022. Urmărire penală a fost pornită în urma unei plângeri făcute de un viceprimar PNL şi de o persoană pe care Boghiu o numeşte "rechin imobiliar." În aprilie 2024, Boghiu, a fost trimisă în judecată în dosarul de atribuire a Catacombelor Braşovului către Asociaţia Amural.

Redam postarea Flaviei Boghiu

"Am tot fost întrebată zilele acestea de ce nu am candidat din partea USR la alegerile parlamentare, aşa că răspund şi public, în detaliu:

În 2023 m-am gândit serios la faptul că după câştigarea unui nou mandat de primar a lui Allen Coliban ar trebui să candidez intern pentru un loc eligibil pe lista USR la Camera Deputaţilor. Argumentele din capul meu erau solide, în opinia mea, aşa că le expun şi aici:

1. Sunt politicianul USR Braşov cu al doilea nivel de notorietate în Municipiul Braşov, depăşită doar de Allen şi a patra la notorietate dintre toţi actorii politici măsuraţi în noiembrie 2023, după Allen, George Scripcaru şi Adrian Vestea. Deci am încrederea că puteam fi, cum spun analiştii, 'locomotivă' pentru USR Braşov.

2. Am al doilea scor de încredere dintre membri USR măsuraţi şi al patrulea dintre toţi politicienii măsuraţi, la fel ca în cazul notorietăţii, adică peste preşedinţii PNL sau PSD de la Municipiu.

Cele două puncte îmi confirmă că modul în care am muncit în Primăria Braşov în acest mandat şi rezultatele muncii au ajuns şi au fost percepute pozitiv de comunitate, îmi mai confirmă că am comunicat bine cu cetăţenii, iar oamenii au avut încredere în mine. Fapt care mă onorează nespus şi pentru care ţin să vă mulţumesc.

3. Am 10 ani de experienţă în privat în domeniul serviciilor sociale, mai ales în ramura de îngrijire socio-medicală a vârstnicilor şi persoanelor greu deplasabile. Această experienţă s-a tradus inclusiv prin faptul că în 2018 am contribuit la elaborarea Ghidului de Finanţare nerambursabilă pentru proiectele sociale care a fost acceptat şi implementat de Consiliul Judeţean. N-am avut acelaşi succes la primarul de atunci, George Scripcaru, dar am corectat această situaţie la începutul mandatului, în 2021, când am deschis linie de finanţare pentru proiectele sociale.

În decursul anilor de dinainte de a intra în politică, prin ONG-ul pe care l-am înfiinţat şi condus, am împins la reforme naţionale în domeniul social.

4. La toată această experienţă se adăuga experienţa din Primăria Braşov, una care îmi oferea o privire de ansamblu asupra problemelor cu care se confruntă Braşovul, a cincea cea mai mare comunitate din România. Toată această experienţă m-a convins că pot să mă implic la nivel naţional în câteva domenii cheie pentru viitorul României pentru a-i reprezenta pe braşoveni, pe români, pe cei care m-au votat şi pe colegii din USR, cu profesionalism.

Sunt sigură că şi doar aceste patru motive i-ar fi convins pe colegii mei din USR Braşov să mă susţină pentru un loc eligibil la Camera Deputaţilor în cadrul alegerilor interne.

Însă în luna februarie din acest an electoral, DNA Braşov s-a gândit să reînceapă o urmărire penală clasată deja de acelaşi DNA în 2022. Urmărire penală pornită în urma unei plângeri făcute de celălalt viceprimar, de la PNL şi de aliatul lui în această cauză, rechinul imobiliar Garbis Vicentiu Kehayian (American Dream, pentru cine nu-l recunoaşte după nume), cel care a susţinut public că din cauza mea a pierdut 40 milioane de euro şi tot public m-a hărţuit, ameninţat şi mi-a urat nu doar moartea, dar şi să rămân în scaun cu rotile.

Am promis atunci public că mă voi retrage din funcţiile publice şi din funcţiile interne dacă voi fi trimisă în judecată. Astfel, chiar dacă eram pe locul doi la Consiliul Local, după Allen Coliban care candida pentru Primăria Braşov, m-am retras de pe listă. Apoi mi-am depus demisia din funcţia de Preşedinte al USR Braşov. N-aş fi putut să-mi încalc cuvântul şi n-aş fi vrut să afectez această campanie, oferind muniţie gratuită adversarilor politici. Cred că am luat decizia cea mai bună.

Acesta este motivul pentru care nu am candidat şi nu mă regăsiţi pe lista pentru parlament a USR Braşov. Un alt motiv, unul pozitiv, este că am rămas însărcinată şi am născut-o pe Sara, cea care dă un cu totul alt sens luptelor pe care le ducem atât eu, cât şi Radu.

În perioada care urmează mă voi concentra pe creşterea fetiţei mele alături de Radu şi pe alte proiecte pentru comunitate. Chiar dacă cea mică nu mă lasă acum să fiu la corturile unde se strâng semnăturile pentru Elena Lasconi şi pentru colegii mei candidaţi, vă rog să le daţi o semnătură, pentru a-i ajuta să intre în competiţia electorală. Le urez mult succes celor ce se află pe liste acum şi la cum îi cunosc am speranţa că ne vor reprezenta cu cinste, onoare şi profesionalism. Îi ţin pumnii strânşi şi Elenei Lasconi. Cât de tare ar fi să avem prima femeie preşedinte?

Ca să revin la subiect, mă voi preocupa în continuare de problemele locale şi de problematica asistenţei sociale din România şi voi aştepta să se încheie acest proces cu achitare, dovedindu-se ca sunt nevinovată, cum am spus de la bun început.

Vă mulţumesc pentru toate încurajările, pentru toate mesajele de bine, de susţinere şi chiar încercările de convingere să candidez. Sper că mi-aţi înţeles şi îmi puteţi respecta decizia. Ulterior achitării, vă promit: voi reveni în politică activă!", scrie pe Facebook, Boghiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor