Nu chiar totul e public pe Facebook: Amendă pentru o postare ironică la adresa unui jandarm, anulată de judecători

Protest in Piata Victoriei. In imagine Cristian Dide.
Protest in Piata Victoriei. In imagine Cristian Dide. (Mihut Savu / Epoch Times)

După ce în urmă cu un an, cunoscutul protestatar anti-PSD Mihai Cristian Dide postase pe Facebook o fotografie cu un ofiţer de jandarmi aflat la un eveniment, însoţită de un mesaj ironic, Jandarmeria avea să îl amendeze pe acesta cu 1.000 lei. Amenda a fost însă acum anulată de către o instanţa judecătorească, informează ziare.com.

Decizia de anulare a fost dată de Judecătoria Sectorului 5, magistraţii argumentând că postarea de pe Facebook a fost distribuită în mediul online doar către persoanele pe care "acuzatul" le are adăugate în lista de prieteni virtuali şi nu în mod public.

"Acest lucru înseamnă că nu poate fi accesată de orice persoană ce foloseşte un motor de căutare pe Internet, ci doar de persoanele din lista menţionată şi, eventual, de prietenii acestora din urmă", explică Judecătoria Sectorului 5.

Instanţa a mai precizat: "De asemenea, fapta nu a fost comisă într-o adunare sau reuniune de mai multe persoane care, în opinia instanţei, nu poate fi reprezentată efectiv de persoanele aflate în lista de prieteni virtuali ai petentului, neputându-se nici verifica în ce măsură acestea au accesat reţeaua de socializare în acelaşi timp pentru a vedea postarea petentului şi a constitui astfel o adunare sau reuniune de persoane".

Decizia Judecătoriei Sectorului 5 a fost însă contestată la Tribunalul Bucureşti de câte Direcţia Generală de Jandarmi a Capitalei.

Mihai Dide şi-a însoţit postarea pentru care a fost amendat, de o fotografie a unui ofiţer de jandarmerie prezent la un eveniment, dar setările nu o făceau 'publică', fiind destinată doar prietenilor lui Dide din reţeaua socială.

"Cap de p***, locotenent Mihai Niţă, a venit el cu ideea să meargă prin şcoli şi să le spună ce tari sunt jandarmii. Ţeapă pro***, voi merge şi eu pe stadioane ca să le spun ce trebuie să facă, ca să te trimitem la muncă", scria Dide pe pagina sa de Facebook la 14 noiembrie 2018.

Articolul integral aici