Noul job îi aduce o surpriză lui Teodorovici / Europarlamentar: E obligat să colaboreze cu Kovesi. Dacă nu, e abuz în serviciu

Eugen Teodorovici şi Laura Codruţa Kovesi
Eugen Teodorovici şi Laura Codruţa Kovesi (Facebook/Laura Codruta Kovesi)

În noua sa calitate de director în cadrul Direcţiei de audit pentru fondul european de dezvoltare regională, în cadrul Curţii de Conturi a României, fostul ministru PSD al Finanţelor este obligat să sesizeze instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi dacă descoperă vreo ilegalitate/fraudă legată de fonduri europene în timpul exercitării atribuţiilor sale de serviciu, susţine europarlamentarul USR-PLUS Vlad Gheorghe.

Potrivit lui Gheorghe - de formaţie jurist - în cazul în care Teodorovici descoperă o posibilă fraudă cu fonduri europene şi nu i-o sesizează lui Kovesi, comite infracţiunea de abuz în serviciu şi e pasibil de sancţiune penală.

"Domnul Teodorovici este acum funcţionar public şi are un cadru legislativ după care funcţionează şi are obligaţia legală să sesizeze toate faptele pe care le descoperă în timpul exercitării sarcinilor de serviciu, să le sesizeze organelor competente. Unul dintre organele competente este şi Parchetul European condus de Laura Codruţa Kovesi deci dânsul ar trebui să colaboreze, are obligaţia legală să coopereze cu doamna Laura Codruţa Kovesi indiferent că este vorba de fapte care s-au întâmplat în mandatul său de ministru sau că e vorba de alte fapte. El acum are o calitate oficială de care nu poate să se ascundă, nu poate să-şi aleagă lucrurile pe care le face şi lucrurile pe care nu le face.

Da, nu există în acest moment legislaţie cu privire la lucrul cu EPPO în legislaţia românească. Este un proiect de lege în Parlament în care am toată speranţa că se va adopta în martie sau aprilie pentru că atunci va deveni operaţional şi Parchetul European, dar deşi nu există această lege românească există regulamentul în baza căruia funcţionează instituţia condusă de doamna Kovesi, regulament care - spre deosebire de directive - e valabil pur şi simplu în statele membre, nu are nevoie să aibă neapărat o lege pentru a fi aplicat. Deci, regulamentul bate toate legile române şi este obligatoriu în statele membre. E nevoie de acea lege pentru că e nevoie de nişte proceduri exprese, lucruri prin care să funcţioneze relaţia dintre instituţii şi în acelaşi timp este nevoie de nişte prevederi în codul de procedură penală pentru ca procurorii care astăzi se ocupă în România de dosare de competenţa doamnei Kovesi, respectiv fraude cu fonduri europene şi spălare de bani, să aibă modalităţile prin care ori să le transmită procurorului european ori să lucreze cu procurorii detaşaţi la EPPO.

Deci, da, pe scrut, dacă nu îşi face datoria domnul Teodorovici e pasibil de sancţiune penală, dacă nu sancţionează şi nu trimite către doamna Kovesi o posibilă fraudă cu fonduri europene, comite în opinia mea infracţiunea de abuz în serviciu", a declarat Vlad Gheorghe, într-un interviu acordat Epoch Times.

Reamintim că fostul ministru al Fondurilor Europene Eugen Teodorovici s-a întors în funcţia pe care o deţinea înainte să fie cooptat în cabinetul Victor Ponta (2012-2015), respectiv cea de director din cadrul Direcţiei de audit pentru fondul european de dezvoltare regională, în cadrul Curţii de Conturi a României.

La noul, de fapt vechiul job, care i-a fost păstrat timp de 10 ani, Teodorovici va verifica modul în care banii europeni au fost cheltuiţi de autorităţile publice.

Potrivit G4Media, Teodorovici trebuie să verifice cum au fost implementate unele mecanisme pe care el însuşi le-a creionat şi coordonat pe vremea când era ministru al Fondurilor Europene sau ca ministru al Finanţelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne