Norvegia promite un miliard de euro pentru a sprijini Ucraina

Gahr Stoere
Gahr Stoere (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

Norvegia s-a angajat vineri să aloce un miliard de euro pentru a ajuta Ucraina să se apere de invazia rusă, să sprijine persoanele aflate în dificultate şi pentru reconstrucţia ţării după război.

În cadrul unei conferinţe de presă la Kiev, alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Stoere a declarat că Norvegia a dorit să îşi exprime solidaritatea cu lupta Ucrainei pentru supravieţuire.

"Sunt aici pentru a spune că lupta Ucrainei nu este doar pentru Ucraina. Este vorba despre nişte principii fundamentale ale lumii pe care o vom oferi copiilor noştri. Este vorba despre securitatea în Europa, este vorba despre soarta vecinului tău", a spus el citat de Reuters.

"Vom promite un miliard de euro în sprijinul ţării şi poporului dvs. pentru partea rămasă din 2022 şi pentru 2023. Acest război este o încălcare a dreptului internaţional. ... Aveţi dreptul să vă apăraţi şi noi avem dreptul să vă ajutăm să vă apăraţi", a continuat el.

Întrebat dacă Norvegia este dispusă să mărească livrările de gaz către Europa, Stoere a declarat că Norvegia produce deja gaz "la maxim", dar că va face tot ce poate pentru a furniza gaz.

La rândul său, preşedintele Zelenski a declarat că trebuie menţinută presiunea asupra Rusiei pentru ca războiul să se încheie.

El a spus că Rusia a folosit o rachetă Kh-22 din epoca sovietică, proiectată pentru a lovi portavioane sau alte obiecte mari, pentru a lovi o clădire obişnuită de nouă etaje - făcând referire la o lovitură din primele ore ale zilei de vineri asupra unui bloc de apartamente lângă Odesa, în care oficialii ucraineni spun că cel puţin 16 persoane au fost ucise.

Rusia neagă că ar fi vizat civili. Întrebat vineri dacă Rusia a lovit clădirea de apartamente din satul-staţiune Serhiivka, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat: "Aş dori să vă reamintesc cuvintele preşedintelui că forţele armate ruse nu lucrează cu ţinte civile".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe