Norvegia descoperă pământuri rare care ar putea face Europa mai puţin dependentă de China

Kjersti Dahle, director NPD tehnologie, analiză şi coexistenţă
Kjersti Dahle, director NPD tehnologie, analiză şi coexistenţă (Direcţia Norvegiană a Petrolului *)

Oamenii de ştiinţă norvegieni au făcut o descoperire de pământuri rare în regiunea nordică a ţării. Descoperirile au potenţialul de a transforma economia ţării şi de a-i asigura locul de jucător important pe piaţa mondială de tehnologie înaltă şi tehnologie ecologică. În plus, descoperirile ar putea face ca Europa să devină mai puţin dependentă de China în ceea ce priveşte acest gen de elemente rare.

Se crede că, în prezent, China este responsabilă pentru mai mult de 80% din multe metale necesare pentru soluţiile de energie verde, cum ar fi metalele rare utilizate în maşinile electrice şi în turbinele eoliene.

Karl Kristensen, consultant la Bergfald Environmental Consultants, afirmă că tranziţia către o economie ecologică nu va face decât să crească dependenţa lumii de aceste materiale.

China controlează aproape în totalitate piaţa pământurilor rare, a avertizat el în prelegerea sa pe această temă, în cadrul festivalului de economie KÅKÅnomics din Stavanger, Norvegia, în octombrie 2022.

Descoperirea din Norvegia a fost făcută în timpul unui studiu de rutină în regiune şi a fost confirmată prin foraje şi analize extinse.

Se crede că zăcămintele sunt printre cele mai mari de acest tip din lume, iar potenţialul pentru alte descoperiri în zonă este semnificativ.

Direcţia Norvegiană pentru Petrol (NPD) a efectuat studiul care a dus la descoperirea zăcământului uriaş de pământuri rare.

"NPD a acumulat expertiză de-a lungul mai multor ani, în parte printr-o serie de expediţii. Am cartografiat zonele relevante, am colectat date şi am prelevat cantităţi mari de mostre de minerale", a declarat Kjersti Dahle, director pentru tehnologie, analiză şi coexistenţă în cadrul NPD.

Cercetările efectuate de NPD arată că există o suprafaţă mare a platoului continental norvegian cu resurse minerale semnificative, în special în adâncurile marine, unde sunt concentrate mai multe dintre aceste minerale. Guvernul norvegian şi NPD colaborează în prezent pentru a crea cadrul necesar pentru o explorare şi o utilizare durabilă şi responsabilă a acestor minerale. Accentul se pune pe asigurarea protecţiei mediului marin, pe conservarea diversităţii vieţii marine şi pe atenuarea impactului activităţilor de explorare şi extracţie a mineralelor.

Descoperirea acestor minerale pe platforma continentală norvegiană este considerată un pas important în eforturile ţării de a-şi reduce dependenţa de importurile de minerale şi de a deveni un actor principal în producţia de tehnologii durabile. Raportul NPD va fi folosit acum ca bază pentru alte activităţi de cercetare şi explorare în anii următori.

"Dintre metalele descoperite pe fundul mării în zona studiată, magneziul, niobiul, cobaltul şi pământurle rare se regăsesc pe lista de minerale critice a Comisiei Europene", a transmis NPD în declaraţia sa privind cercetarea.

Lanţul de aprovizionare cu pământuri rare în Occident

Descoperirea norvegiană este un rezultat al reconstrucţiei în Occident a lanţului de aprovizionare cu minerale de pământuri rare. Aceasta urmează unui anunţ făcut de Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag (LKAB), o companie minieră suedeză, la începutul lunii ianuarie 2023. LKAB a anunţat descoperirea celui mai mare zăcământ de oxizi de pământuri rare din Europa în nordul îndepărtat al ţării. Descoperirea a fost descrisă ca fiind pozitivă nu doar pentru companie, regiune şi Suedia, ci şi pentru Europa şi climă.

Pentru a reduce dependenţa de China, ţările occidentale investesc în explorarea, extragerea şi prelucrarea acestor minerale. Statele Unite, de exemplu, finanţează proiecte pentru extragerea pământurilor rare din cărbune şi fosfaţi şi lucrează, de asemenea, la tehnologii de reciclare pentru a reduce nevoia de noi minerale.

Europa depune eforturi pentru a-şi asigura propria aprovizionare cu pământuri rare şi finanţează cercetări în domeniul noilor tehnologii de extragere şi prelucrare a acestor minerale.

Reconstrucţia lanţului de aprovizionare cu pământuri rare este un pas în reducerea dependenţei de China şi în asigurarea unui viitor durabil pentru tehnologie şi soluţii de energie verde.