Noile măsuri de austeritate, controlul strict al cheltuielilor publice şi recapitalizarea băncilor, în atenţia presei spaniole
Economia ocupă şi luni primele pagini ale ediţiilor tipărite ale cotidienelor spaniole, fie că este vorba de controlul mai strict impus comunităţilor autonome spaniole pentru respectarea deficitului şi evitarea intervenţiei financiare de la centru, de flexibilizarea orarelor de lucru în comerţ sau de un nou protest al funcţionarilor publici, împotriva recentelor tăieri ale cheltuielilor anunţate de guvernul conservator de la Madrid.
'Bărbaţii în negru' ai lui Montoro vor supraveghea executivele comunităţilor autonome spaniole care vor avea nevoie de intervenţii financiare, anunţă El Pais cum are de gând să controleze ministrul spaniol al finanţelor cheltuielile regiunilor care vor cere ajutorul fondului special creat pentru sprijinirea financiară a acestora, după un model al celor deja create în Grecia, Irlanda sau Portugalia.
O judecătoare din Pontevedra a declarat nul un contract de cumpărare de obligaţiuni preferenţiale la banca Novagalicia, despre care se ştie că a cerut fonduri pentru recapitalizare, anunţă cotidianul El Mundo. Banca va trebui să înapoieze clientului 7.650 de euro cu dobândă, după ce acesta a făcut un depozit despre care i-au fost aduse la cunoştinţă toate detaliile; este prima sentinţă dată în Spania împotriva acestor controversate produse financiare, mai scrie cotidianul menţionat.
Madridul este un oraş deschis, consideră cotidianul ABC, după ce a intrat în vigoare măsura potrivit căreia este permisă flexibilitatea în orarele de lucru din comerţ, magazinele putând fi deschise non-stop, şi chiar dacă micii afacerişti consideră că nu le sunt asigurate beneficiile. Tot pe prima pagină, cotidianul menţionat scrie luni că băncile spaniole vor plăti dobânzi de 2,5% Europei pentru împrumutul destinat recapitalizării, apreciind astfel că ministrul economiei, Luis de Guindos, a negociat bune condiţii pentru ajutorul financiar primit de la Bruxelles.
Armata nu mai foloseşte 60% dintre maşini pentru a face economii şi reduce din cheltuieli, semnalează cotidianul La Razon, şi mai arată că economiile din sectorul apărării au făcut ca militarilor să li se ceară să nu mai aprindă luminile pe coridoare, iar în ultimii zece ani, fiecare soldat a ajuns să aibă în dotare 35 de gloanţe pe an, de la 800 de cartuşe. În acelaşi timp, cotidianul spaniol mai scrie cum comunităţile autonome spaniole susţin că Ministerul spaniol al Finanţelor nu le-a informat cu privire la faptul că unele dintre ele sunt pe marginea intervenţiei financiare, iar Catalonia, Andaluzia, Aragon, Valencia, Castilla-La Mancha, Murcia, Extremadura şi La Rioja sunt în pericol.
În ediţia tipărită de luni, cotidianul catalan El Periodico semnalează un raport din interiorul Ministerului de Interne, în care se arată că o asociaţie militară critică reducerile şi anunţă că se alătură protestelor. Instituţia, scrie publicaţia menţionată, încearcă să se apere faţă de protestele împotriva 'loviturii de topor' pe care o constituie cele mai mari reduceri din istoria democraţiei, şi anunţă că va lua măsuri, întrucât se teme că vor fi infiltrate persoane violente în proteste paşnice. În tot acest timp, mai scrie El Periodico, indignarea a continuat în Madrid cu un marş la care au luat parte mii de funcţionari publici, direct afectaţi de reducerile menţionate.