Noi mişcări la Palatul Victoria: Memorandumul lui Predoiu privind Secţia Specială, pe masa Guvernului

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

În şedinţa de guvern programată pentru ora 17:00, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu va prezenta un memorandum privind evaluarea cadrului legal cu privire la organizarea şi funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) şi propuneri. Este o primă discuţie legată de desfiinţarea SIIJ iar decizia ar trebui luată după 10 decembrie.

Proiectul lui Predoiu poate fi consultat aici.

Reamintim că premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea şi pentru desfiinţarea controversatei Secţii Speciale, dacă Parlamentul nu va rezolva în timp util problema.

Surse guvernamentale au dezvăluit, pentru Mediafax, că angajarea răspunderii pe desfiinţarea SIIJ ar putea avea loc la începutul anului viitor. Potrivit surselor, Executivul aşteaptă un aviz din partea CSM pentru desfiinţarea Secţiei.

Între timp, după centralizarea parţială a voturilor magistraţilor din adunările generale, 80.80% dintre magistraţi sunt „pentru” desfiinţarea Secţiei speciale pentru Investigarea Magistraţilor, 7.76% doresc menţinerea SIIJ, iar 11.43% solicită amendarea (abrogarea parţială, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea controversatei structuri.

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a centralizat parţial procesele-verbale cu voturile din adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, organizate zilele trecute, ca urmare a solicitării Ministerului Justiţiei de consultare a judecătorilor şi procurorilor români cu privire la oportunitatea unor proiecte de acte normative printre care şi cel referitor la Secţia Specială.

Detalii aici