Nicuşor Dan vine în sprijinul părinţilor care lucrează în vacanţa de primăvară. Ce soluţie a găsit pentru copiii acestora

(Getty Images)

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat vineri, la Digi24, că Primăria Bucureştiului a deschis 5 centre pentru aproximativ 1.200 de elevi, pentru a veni în sprijinul părinţilor care nu au cu cine să îşi lase copiii mai mici de 12 ani în perioada vacanţei de primăvară.

„Programul nostru se referă la aceste două săptămâni noi de vacanţă de la 12-23 aprilie. Sunt părinţi care nu au prevăzut asta şi atunci încercăm să facem un efort pentru ei, este un program care se adresează fie familiilor monoparentale, în care singurul părinte lucrează la serviciu, nu acasă, fie familiilor biparentale, unde ambii părinţi lucrează, niciunul din ei nu are muncă la domiciliu. Este vorba de cinci locaţii pentru 1.200 de copii, nu facem şcoală, e vorba de un afterschool cu grupe mici, unde să se poată păstra distanţa socială. Vom merge pe criteriul primul venit, primul servit. La mijlocul săptămânii viitoare, când o să vedem numărul de cereri, o să vedem dacă trebuie să mai ajustăm cumva programul acesta”, a explicat edilul Capitalei.

Părinţii trebuie să aducă şi o declaraţie pe propria răspundere că nu au cum să stea acasă cu copiii, fiind nevoiţi să se deplaseze la muncă, de aceea au nevoie să îi lase pe parcursul zilei la afterschool-urile organizate de Primărie, a mai precizat Nicuşor Dan. Soluţia este deschisă copiilor cu ambii părinţi la serviciu în această perioadă, adică cei care nu sunt în telemuncă, precum şi copiilor din familii monoparentale, ai căror părinţi sunt şi ei la serviciu.

Locaţiile anunţate de primarul Capitalei sunt: Muzeul Copiilor (situat în Sectorul 3, pe Bulevardul Decebal), hub-ul educaţional Proedus de la AFI Cotroceni (la limita dintre Sectoarele 5 şi 6), Opera Comică pentru Copii (pe Calea Giuleşti, în Sectorul 6), Sala Palatului (Sectorul 1, un spaţiu adiacent) şi sediul Corului Naţional de Cameră Madrigal (în Sectorul 4).

Copiii vor beneficia de supraveghere din partea personalului specializat în lucrul cu ei, dar şi de activităţi educaţionale – jocuri creative, vizionarea de spectacole, lucru manual, exerciţii de dezvoltare personală. Se vor respecta riguros măsurile de protecţie anti-COVID-19, copiii urmând să poarte mască şi fiind împărţiţi în grupe mici, cu asigurarea distanţării necesare între ei, a anunţat Nicuşor Dan.