Nicuşor Dan: Urbanismul din Bucureşti, din ultimii ani, a fost o golănie iar PUZ-urile de sector sunt apogeul

Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Screenshot)

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat miercuri, într-o conferinţă de presă, că urbanismul din Bucureşti din ultimii ani a fost o "golănie", Planurile Urbanistice Zonale de sector fiind "apogeul" acestui urbanism întrucât prin ele s-a creat premisa ca sute de hectare de spaţiu verde să poată deveni construibile.

"Urbanismul din Bucureşti, din ultimii ani, a fost o golănie şi cele cinci PUZ-uri de sector sunt doar apogeul acestui tip de urbanism. Am speranţa că CGMB, în şedinţa de vineri, de poimâine, o să dea un semnal şi o să pună capăt acestui tip de dezvoltare şi va orienta oraşul către o dezvoltare sustenabilă. Din cauza acestui tip de urbanism, bucureştenii stau azi şi au stat ani de zile în trafic, avem cartiere întregi care nu au şcoli. Din cauza acestui tip de urbanism, un oraş care are un potenţial uriaş turistic e prezentat în revistele europene de turism drept cea mai urâtă capitală europeană. Din cauza acestui tip de urbanism, sunt zeci de mii de oameni care şi-au pus toată agoniseala de o viaţă într-un apartament sau într-o casă şi s-au trezit cu un bloc la ferestrele casei lor", a declarat edilul.

Totodată, Nicuşor Dan consideră că este "absolut scandalos" faptul că, în baza PUZ-urilor de sector, "sute de hectare de spaţiu verde" ar urma să devină spaţii construibile, în condiţiile în care zeci de mii de copii din Bucureşti se confruntă cu boli respiratorii ca urmare a poluării atmosferice. Primarul general sesizează faptul că, deşi Capitala are 30 de kilometri de mal de lac, unde ar putea fi amenajate spaţii pentru activităţi sportive sport şi de agrement, sute de mii de bucureşteni încearcă să fugă din oraş în weekend din cauza lipsei unor alternative pentru petrecerea timpului liber.

"Şi ce fac PUZ-urile de sector pe aceste terenuri care au regim de spaţiu verde în Planul Urbanistic General? În aceste zone, PUZ-urile de sector prevăd pe aceste terenuri, care au regim de spaţiu verde în Planul Urbanistic General, construcţii de blocuri de 14 etaje până în malul apei. Cum este posibil, într-un oraş care este deja aglomerat de trafic să ai străzi de 7 metri şi să prevezi acolo blocuri de 14?! Cum este posibil ca într-un oraş în care simţim cu toţii că s-a construit prea mult încă din epoca comunistă, să existe în studiile de fundamentare pentru aceste PUZ-uri de Sector în care să se specifice că 'Obiectivul acestui PUZ de Sector este densificarea oraşului?! Adică nu suntem suficient de aglomeraţi în trafic, hai să ne densificăm şi mai mult! Să construim şi mai mult pe metrul pătrat în oraşul acesta! Cum e posibil să apară o firmă privată care să se ducă la primăria de sector şi să îi spună 'facem noi PUZ-ul de sector şi găsim noi şi banii'. Şi aşa s-a întâmplat. Nu cumva firma aceea s-a dus după aceea la dezvoltatori şi le-a spus: 'atenţie, eu fac PUZ-ul'", a declarat Nicuşor Dan.

Declaraţiile complete în materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne