Nicuşor Dan: Pentru digitalizarea ANAF a existat un plan în nouă etape. Suntem la pasul doi

Preşedintele Nicuşor Dan a declarat vineri seara că procesul de digitalizare a ANAF a fost conceput să se deruleze în nouă etape, însă, în prezent, proiectul a ajuns abia la a doua fază, relatează Agerpres.
Întrebat la o conferinţă de presă la Berlin dacă factorul politic a împiedicat digitalizarea ANAF, şeful statului a precizat că nu are un răspuns complet:
„Nu pot să ofer un răspuns complet la această întrebare. Când am discutat în CSAT, am aflat că există un plan în nouă etape pentru digitalizarea ANAF. Din răspunsurile primite a reieşit că suntem abia la pasul al doilea din cele nouă. Termenul estimat pentru finalizarea procesului era de şase până la nouă luni. Totuşi, trebuie menţionat că, analizând graficele încasărilor din ultimii ani, se observă că veniturile statului au crescut semnificativ între 2023 şi 2024, cu aproximativ 70 de miliarde de lei, datorită unor îmbunătăţiri făcute de ANAF. Fostul ministru de Finanţe, Tanczos Barna, estima o creştere suplimentară de 30-40 de miliarde de lei în 2025 faţă de 2024. Problema principală este însă creşterea cheltuielilor, care a depăşit mult veniturile. Acesta a fost şi argumentul pentru a nu majora TVA-ul, pentru a putea arăta Comisiei Europene şi agenţiilor de rating că veniturile cresc, iar acum trebuie să reducem cheltuielile”, a explicat preşedintele.
Referitor la stabilirea unui termen final pentru digitalizarea ANAF, preşedintele a menţionat provocări tehnice care trebuie soluţionate:
„Există baze de date pe care rulează diverse softuri ce trebuie să fie interconectate. Pentru ca aceste baze de date conţin informaţii despre toţi operatorii economici din România, o întrebare importantă este cine poate accesa aceste date. Sunt mai multe aspecte tehnice la care, din poziţia mea exterioară, nu pot răspunde”, a mai adăugat şeful statului