Nicuşor Dan: Nu ştiu cât din electoratul ăsta foarte emoţional al lui Călin Georgescu va rămâne până la alegeri

Nicuşor Dan (Facebook/NicusorDan.ro)
Andrei Pricopie
11.12.2024

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a explicat, într-o discuţie cu jurnalişti de la B1 TV, că românii care l-au votat pe Călin Georgescu au o aversitate justificată faţă de actuala clasă politică şi, în general, sunt tradiţionalişti, şi "cumva li se pare că setul lor de valori este afectat direct de societate".

Răzvan Zamfir: Hai să facem o trimitere la cifre, dacă tot beneficiem şi de prezenţa în emisiune a unui important matematician. Domnule Nicuşor Dan, Călin Georgescu a obţinut peste 2.200.000 de voturi. Dumneavoastră credeţi că putem evita o finală prezidenţială în care conspiraţioniştii ăştia să aibă un reprezentant? Mai putem evita o finală prezidenţială cu un alt Călin Georgescu, dacă nu tot acesta?

Nicuşor Dan: E o analiză de făcut. Adică sunt sigur că analiza asta a fost făcută de marile partide, în special USR-ul, care a avut candidat. George Simion a avut nişte voturi, el a avut o fluctuaţie care a fost foarte bine măsurată - a fost şi la 20, a fost şi la 15 - electoratul lui George Simion, cât de cât, îl înţelegem.

Problema a fost cu electoratul acesta foarte recent al lui Georgescu, care a fost un electorat foarte emoţional. De asta spuneam că e important ca acele dovezi în baza cărora s-au anulat alegerile să vină în intervalul ăsta, pentru ca ele să convingă. Nu ştiu cât din electoratul ăsta va rămâne până peste trei luni sau când vor fi alegerile prezidenţiale.

Laura Chiriac: Ne întrebăm aici dacă va fi diferită campania electorală şi cum va arăta pe fondul acestor apeluri adresate dumneavoastră pentru o candidatură. Cum vă gândiţi să vă adresaţi electoratului lui Călin Georgescu? Puteţi să o faceţi şi ca primar al Bucureştiului, ca om politic? Cum pot fi, nu neapărat convinşi, dar cum se poate găsi o cale către dialog cu aceşti oameni?

Nicuşor Dan: În orice caz, acest dialog trebuie să existe. Şi e foarte bine că există timp pentru ca lucrurile să se decanteze. Pentru că acum a fost totul foarte, foarte emoţional şi avem cu toţii experienţa alegerilor. Lucrurile devin foarte emoţionale în preajma alegerilor pentru că oamenii vorbesc, încearcă să se convingă unii pe alţii. Acum că avem un interval de timp, trebuie să vedem unde este punctul în care cele două părţi ale societăţii au opinii diferite şi, încet-încet, o să vedem.

Sunt două elemente principale, în opinia mea. Unul este adversitatea faţă de fosta clasă politică sau actuala clasă politică, care este absolut justificată, dar problema este ce pui în loc. Şi a doua este o tensiune care e de mult în societatea românească între progresism, modernism şi tradiţionalism. Cei mai mulţi dintre oamenii aceştia sunt tradiţionalişti şi cumva li se pare că setul lor de valori este afectat direct de societate.

Radu Buzăianu: Da, e important ce menţionezi, Nicuşor Dan, pentru că mi-aduc aminte, dacă facem aşa un soi de mică istorie a politicii din România. Tu ai plecat din USR în urma unei situaţii de genul acesta. Tu le explicai faptul că trebuie să fie alte lucruri care să vă adune, nu conservator sau progresist. Şi au ales atunci să fie un partid progresist.

Nicuşor Dan: E logic ca oamenii să aibă opinii diferite pe chestiunea asta. Într-o societate normală putem să dialogăm unii cu alţii chiar dacă avem opinii diferite. Asta e ce trebuie noi să rezolvăm ca societate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor