Nicolau propune ca membrii CA să încaseze o indemnizaţie lunară de un leu
alte articole
Valentin Nicolau, reprezentant al salariaţilor în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, va propune ca membrii CA să încaseze, timp de un an, o indemnizaţie lunară de un leu.
"Trebuie reduse toate cheltuielile care nu afectează activitatea de fapt, iar pentru un membru al CA, care vine la o şedinţă pe lună, nu cred că este o problemă să-şi lase indemnizaţia timp de un an de zile. Pentru o şedinţă pe lună a Consiliului de Administraţie nu este normal să iei 20 şi ceva - 30 de milioane", a declarat, joi, pentru AGERPRES, Valentin Nicolau, explicând propunerea potrivit căreia membrii CA al SRTv ar trebui să încaseze timp de un an o indemnizaţie lunară de un leu.
El a susţinut că, în contextul în care se va recurge la reduceri de salarii şi la concedieri din rândul angajaţilor, membrii CA ar trebui să fie solidari cu aceştia.
"În practica internaţională, în situaţiile în care o companie este în criză, membrii CA, de bunăvoie, au renunţat la indemnizaţie tocmai pentru a susţine respectiva companie în perioada de traversare a dificultăţilor", a arătat Valentin Nicolau.
Fostul preşedinte-director general al SRTv a spus însă că nu ştie când va fi discutată în CA propunerea sa, el susţinând că şedinţele se convoacă neregulamentar.
"Deocamdată nu s-a respectat nicio procedură. Gruparea Lucia Hossu-Longin, Sorin Burtea şi Claudiu Săftoiu face şedinţe neconvocate regulamentar. Înţeleg că şi mâine (vineri - n.r.) este o şedinţă, dar eu nu am fost înştiinţat. Nu cred că vor supune la vot chestia asta, pentru că nu vor. Nu vor să se facă un audit cu adevărat, nu vor nici să declarăm dacă ne aflăm în conflict de interes faţă de TVR, pentru că mulţi dintre ei mai au tot felul de contracte şi de sume pe care le obţin din TVR fără să ştim", a susţinut Valentin Nicolau, care a precizat că a vorbit cu un singur coleg din CA al SRTv care şi-a manifestat susţinerea în legătură cu propunerea referitoare la indemnizaţie.
De cealaltă parte, Sorin Burtea - reprezentant al salariaţilor SRTv în CA - susţine că propunerea lui Nicolau este una "populistă şi ilegală".
În practica internaţională, în situaţiile în care o companie este în criză, membrii CA, de bunăvoie, au renunţat la indemnizaţie tocmai pentru a susţine respectiva companie în perioada de traversare a dificultăţilor
"Din punctul meu de vedere, este o propunere populistă, ilegală, atâta vreme cât indemnizaţia este stabilită prin lege. Nu de aici vine economia pe care trebuie să o facem în televiziune, ci din contractele pe care inclusiv el le-a semnat şi de ani şi ani de zile noi le plătim într-o bătaie de joc", a declarat Sorin Burtea, pentru AGERPRES.
El a spus totuşi că poate renunţa la indemnizaţie. "Eu pot să rămân şi fără indemnizaţie, nu este nicio problemă, deşi eu nu am contracte din acestea care să-mi permită alte venituri", a afirmat Burtea.
Sorin Burtea a respins acuzaţiile potrivit cărora şedinţele CA al SRTv ar fi convocate neregulamentar.
"Ieri (miercuri - n.r.) a fost convocată şedinţa CA. Au venit 12 oameni. Aceştia cum au venit? Şedinţa a fost informală pentru că nu apăruse în Monitorul Oficial numirea din Parlament. Cum poţi să spui că trei inşi fac treaba aceasta ilegală, ceilalţi sunt mameluci? El nu caută decât motive ori să ajungă director general, ori să plece, să găsească o scuză exact cum a făcut acum cinci ani de zile la CNA", a susţinut Burtea.
Reprezentantul salariaţilor a precizat că, în contextul în care nu a fost validat încă de Parlament preşedintele-director general al SRTv, Consiliul de Administraţie este convocat de secretariatul tehnic, şedinţele CA fiind conduse de decanul de vârstă, respectiv Lucia Hossu-Longin.