"Nicăieri în lume nu există aşa ceva" - Cunoscut economist vorbeşte despre "distrugerea României"

Cristian Paun (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
20.07.2025

Profesorul de economie Cristian Păun a tras un semnal de alarmă: în foarte scurt timp, băncile mici şi cele dedicate exclusiv zonei de companii vor începe să se închidă una după alta. Iar economia României va fi lovită în plin de acest fenomen.

"Distrugerea României! Cărţile de economie îţi explică cu subiect şi predicat cât de important este capitalul pentru dezvoltare. Fără capital, naţiunile cunosc inevitabil 'blestemul resurselor'. Fără capital, resursele rămân neprelucrate sau slab prelucrate. PIB-ul are valoare adăugată mică. Tot cărţile de economie te învaţă că nu poţi crea capital pur şi simplu. El se acumulează. Prin economisire, opusul consumului. Acumularea de capital depinde de intermedierea financiară. Economiile noastre sunt în bănci. Băncile rulează capitalul acumulat de noi, nu capitalul lor. Ajută la dezvoltare. Sunt instituţii esenţiale pentru o naţiune. Ca ea să nu fie blestemată. Ura pe bănci la noi este evidentă. Şi păguboasă. Politicienii ţin isonul unei populaţii cu educaţie financiară precară. Care văd băncile sau investiţiile ca pe păcănele. Pariuri păguboase şi inutile. Un moft", a declarat Cristian Păun.

Potrivit economistului, profitul brut la bănci este format în cea mai mare parte din diferenţa dintre dobânda la creditele acordate de bănci şi dobânda plătită pentru depozitele atrase. Ea este astăzi cam 3-4%.

"Acest profit este impozitat cu 16%, ca orice profit, la care statul a mai adăugat încă un supraimpozit de 4%. 20% dintr-un foc. Tot statul mai impozitează dobânda la depozite cu 10% la care a adăugat şi contribuţia la sănătate de 10%. Băncile au fost obligate să crească dobânda la depozite cu acest procent de 20%, diminuând profitul brut cu el", a precizat Cristian Păun.

Profesorul a arătat că un calcul simplu arată cam aşa: 16% x (Dobânda la credite - Dobânda la depozite - Cheltuieli operaţionale) 4% x (Dobânda la credite - Dobânda la depozite) 20% x Dobânda la depozite.

"Ajungem la un ireal 45% din profitul brut. Imens! Acţionarii care vor profitul net ca dividend mai plătesc şi ei 20%. Ajungem ca dividendul din profitul net să fie impozitat cu 65%. Nicăieri în lume nu există aşa ceva. În câteva luni, băncile mici şi cele dedicate exclusiv zonei de companii (credite pentru investiţii, credite pentru capital de lucru) vor închide obloanele. Băncile mai mari tac mâlc. Cred că vor ieşi pe plus absorbind portofoliul celor mici. Banca Naţională nu prea spune nimic public, deşi ar trebui, deşi are obligaţia să o facă. Intermedierea financiară de la noi e cea mai mică din regiune. Va fi şi mai mică, în curând. Garantat!", a precizat Cristian Păun.

Economistul a explicat că, fără bănci, acumularea de capital va fi mai redusă.

"Accesul la capital va fi mai dificil şi mai costisitor. Blestemul resurselor va fi mai prezent. Valoarea adăugată mai mică... Acum că tot avem gaz. Pariu că îl vom vinde ca atare. Celor din jurul nostru. Care au capital să facă ceva valoros din el. Să exporte apoi la noi îngrăşăminte, energie sau mase plastice din gazele noastre, cu capitalul şi tehnologia lor. Tare aş fi curios cine gândeşte toate aberaţiile astea...", a adăugat Cristian Păun.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor