Newsweek: Cum a câştigat omul lui Putin licitaţia de modernizare a bazei NATO de la Kogălniceanu

Miliardarul rus Oleg Deripaska.
Miliardarul rus Oleg Deripaska. (Getty Images)

Ministerul Apărării Naţionale a suspendat o licitaţie de aproximativ 430 de milioane de euro pentru modernizarea Bazei Aeriene "Mihail Kogălniceanu", folosită de trupele NATO de la Marea Neagră, relatează Newsweek România.

Decizia a fost luată după ce procedura de atribuire a fost contestată la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. Contestaţia a fost depusă după ce oficialii MApN au decis să meargă pe mâna unui consorţiu româno-austriac, din care face parte şi compania Strabag, la care este acţionar indirect oligarhul rus Oleg Deripaska.

Numele lui Deripaska apare pe lista neagră a sancţiunilor SUA, în urma relaţiei sale de prietenie cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Un contract de jumătate de miliard

Valoarea contractului de proiectare şi execuţie pentru realizarea infrastructurii Bazei 57 Aeriană "Mihail Kogălniceanu" a fost estimată la 2,148 miliarde de lei. Adică, în jur de 430 de milioane de euro. Însă, în contract este prevăzută şi posibilitatea de extindere până la 4,3 miliarde de lei.

În vara anului trecut au depus oferte nu mai puţin de şapte consorţii internaţionale. Surpriza a venit însă în Ajunul Crăciunului. Oficialii MApN au decis atunci să accepte doar oferta depusă de asocierea dintre Aduro Impex (lider de asociere), Bog’Art şi Strabag SRL. Restul de şase consorţii au fost descalificate pentru că nu ar fi îndeplinit toate condiţiile.

Articolul integral aici.