Netanyahu, tentativă eşuată de formare a unui nou guvern de coaliţie


Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

Termenul limită acordat lui Benjamin Netanyahu pentru formarea unui nou guvern israelian a expirat miercuri, iar premierul care a fost cea mai mare perioadă la cârma Israelului a eşuat în tentativa sa de a scoate ţara din criza politică.

Netanyahu, în vârstă de 71 de ani, este în funcţie din 2009 şi a servit, de asemenea, trei ani în anii 1990. El încearcă să se menţină la cârma după patru alegeri neconcludente din 2019.

Concomitent, Netanyahu este judecat pentru corupţie, dar el neagă acuzaţiile.

Odată cu expirarea termenului de la miezul nopţii, preşedintele israelian Reuven Rivlin poate atribui sarcina de formare a coaliţiei unui alt membru al parlamentului. Este de aşteptat ca Yair Lapid, în vârstă de 57 de ani, al cărui partid de centru Yesh Atid s-a clasat pe locul al doilea, să fie cel care va încerca să formeze o coaliţie.

Blocul de partide religioase evreieşti şi de dreapta al lui Netanyahu nu a reuşit să câştige o majoritate, dar în aceeaşi situaţie este şi tabăra care urmăreşte să-l destituie, ce include rivali ai lui de dreapta, precum şi oponenţii săi tradiţionali de stânga şi centru.

Ambele tabere au apelat la sprijinul partidelor care reprezintă minoritatea arabă a aproximativ 20% din populaţia din Israel, dându-le posibilitatea să participe la formarea unui cabinet pentru prima dată în ultimele decenii.

Naftali Bennett, şeful partidului ultranaţionalist Yamina, pare să fie cel care va decide premierul. Bennett, în vârstă de 49 de ani, şi-a exprimat preferinţa de a se alătura lui Netanyahu, dar a declarat că va căuta un parteneriat cu oponenţii prim-ministrului pentru a evita a cincea rundă de alegeri, în timp ce Israelul îşi redeschide economia în urma lansării rapide a programului de vaccinare COVID-19 şi se confruntă cu provocările programului nuclear iranian.

Un acord de rotaţie în care Bennett şi Lapid ar alterna ca premieri a fost, de asemenea, discutat pe larg.

Impasul politic actual este în mare parte generat de problemele legale ale lui Netanyahu: unii potenţiali aliaţi s-au angajat să nu sprijine un prim-ministru care este judecat.

În cazul în care următorul lider politic israelian nominalizat de Rivlin eşuează în formarea unei coaliţii în termen de 28 de zile, preşedintele poate cere parlamentului să găsească un candidat în termen de trei săptămâni. Dacă nu poate, Israelul va organiza alte alegeri.

"Cu o probabilitate de 60% ne îndreptăm către noi alegeri şi 40% către un nou guvern", a prognozat Yoav Krakovski, corespondentul politic al radioului public Kan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe