Nelu Tătaru: În acest moment am putea avea 50.000 de cazuri de infectare cu coronavirus zilnic

Nelu Tataru
Nelu Tataru (Epoch Times România)

Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru a susţinut că numărul real de cazuri zilnice de infectare cu coronavirus este mult mai mare decât cel oficial şi că în România ar putea fi deja până la 50.000 de cazuri pe zi sau chiar mai multe.

„În acest moment eu spun că putem înmulţi cu 5 până la 10. Pe nedeclaraţi putem să avem până la 40.000 de cazuri. INSP spunea că putem ajunge până la 30.000 de cazuri declarate zilnic”, a declarat fostul ministru, la Digi24.ro.

Potrivit lui Tătaru, transmiterea în valul 4 este mai mare decât anterior, virusul fiind mult mai contagios.

Redăm principalele declaraţii ale lu Tătaru, potrivit sursei citate:

  • Cred că am luat-o mai uşor crezând că am scăpat. Acum ne dăm seama că avem o transmitere mult mai mare. Vedem în acest moment că avem de luptat cu un val în care virusul este mult mai contagios. Avem între 5-8 persoane care pot fi infectate de cineva bolnav, avem o perioadă de incubaţie mai scurtă decât la celelalte tulpini.
  • A fost un moment în care am văzut cam peste tot un liber la evenimente, prezenţa unor teste, vaccinuri şi atunci poate ne-am crezut în siguranţă.
  • Nu trebuie restricţii în plus, trebuie văzut dacă restricţiile se respectă. Nu suntem în situaţia din 2020 să închidem şcoli, să închidem tot şi să stăm în casă.
  • Au fost şi ignorate restricţiile, nici nu au fost verificate.
  • Jucăm în alt film. Cunoaştem această pandemie. Vorbim de o transmitere comunitară. Se transmite la cei care nu au trecut prin boală şi la cei nevaccinaţi.
  • În valul doi cel mai mare număr de cazuri era 10.000. Acum cred că am luat-o cam uşor. În condiţiile în care avem teste, ne testăm acasă, uneori poate nu declarăm şi avem cazurile care trecute printr-o primă fază din boală ajung la spital direct pe terapie intensivă.
  • Cei care se declară astăzi în raportările oficiale sunt mai puţini. Sunt multe capacităţi de testare, ne testăm acasă. Cifra oficială din România nu este de 8.000 cât a venit astăzi.
  • Suntem pe o pantă ascendentă. Mobilitatea este cea care dă şi transmiterea în comunitate. Urmează ca săptămâna aceasta şi cea următoare să mai avem un trend crescător odată cu deschiderea şcolilor. Vedem dacă vom ajunge la 20-30 de mii de cazuri pe zi.
  • Noi făceam anul trecut acele studii şi ajunsesem la concluzia că numărul de cazuri pe care îl avem îl înmulţim cu 5 până la 10 pentru a vedea numărul real de cazuri. În acest moment eu spun că putem înmulţi cu 5 până la 10. Pe nedeclaraţi putem să avem până la 50.000 de cazuri. INSP spunea că putem ajunge până la 30.000 de cazuri declarate zilnic.
  • Unităţile de primiri urgenţe nu ne mint, secţiile de ATI la fel. Aceste cifre ne arată ce se întâmplă în societate. În acest moment terapiile intensive sunt pline. Trebuie să înţelegem că nu suntem singurii care vrem să beneficiem de aceste secţii.
  • Eu am făcut o analiză şi am făcut propuneri premierului. Am spus că e un moment al deciziilor. Nu mai închidem economia. Avem o transmitere în creştere, avem măsuri care nu se respectă, ar trebui mai bine verificate restricţiile, iar evenimentele ar trebui să fie pentru cei care îşi permit, mă refer la starea de sănătate. Nu vreau să mai închidem un teatru, o nuntă, dar acolo să meargă cei care au cel mai mic risc să transmită în comunitate.

Interviul integral poate fi accesat aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură