Negocierile israeliene pentru o coaliţie se prăbuşesc, lăsându-l pe Netanyahu la cârmă

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Amir Levy/Getty Images)

Într-o schimbare dramatică, care a apărut pe fondul luptelor din Fâşia Gaza şi al ciocnirilor dintre evrei şi arabi în Israel, Yair Lapid, care fusese însărcinat de preşedintele israelian să încerce formarea unei coaliţii pentru a scoate ţara dintr-o criză politică prelungită, a anunţat că nu va mai încerca să formeze un guvern.

Lapid fusese la un pas de formarea unei majorităţi împreună cu liderul opoziţiei de centru, Naftali Bennet. Fără Bennett, Lapid nu are nicio cale de a obţine o majoritate, iar Israelul se va îndrepta aproape sigur spre a cincea rundă de alegeri din 2019, avându-l pe Netanyahu încă în funcţie.

După ultima rundă de alegeri indecise efectuată în martie, Netanyahu a primit sarcina de a forma un guvern, dar a eşuat să o facă.

Pe lângă faptul că a trebuit să-l convingă pe Bennet să-şi unească forţele cu blocul său de centru-stânga, Lapid a avut nevoie şi de sprijinul unui partid arab pentru a obţine majoritatea. Astfel, el negocia şi cu Mansour Abbas, liderul partidului islamist Ra'am.

Negocierile au fost brusc suspendate: după ce au început luptele în Gaza luni, Abbas a anunţat că nu mai participă, iar Bennett a renunţat, de asemenea.

Aşa cum criza a făcut dificil din punct de vedere politic ca Abbas să ia în considerare aderarea la următorul guvern israelian, a crescut şi presiunea asupra conservatorului Bennett de a respinge orice pact cu Ra'am, o mişcare soră a organizaţiei Hamas care controlează Fâşia Gaza.

Bennett a anunţat, joi, că un guvern alternativ nu mai este o opţiune în acest moment, şi a spus că va negocia, în schimb, cu Netanyahu un potenţial guvern de dreapta.

El a citat „situaţia de urgenţă” din oraşele israeliene care au atât cetăţeni israelieni, cât şi arabi, despre care a spus că „solicită utilizarea forţei şi trimiterea armatei în oraşe”, ceea ce ar fi imposibil într-un guvern susţinut de Ra'am.

Lapid a ţinut un discurs la scurt timp după aceea şi a spus că Bennett face o greşeală. El a subliniat că va continua să încerce să formeze un guvern pentru cele 20 de zile rămase din mandatului său. "Dacă nu putem, vom ajunge la alegeri nedorite şi vom câştiga", a spus Lapid.

Expirarea mandatului lui Lapid de formare a unei coaliţii va fi urmată de o perioadă de 21 de zile în care orice membru al parlamentului israelian poate forma un guvern dacă poate obţine sprijinul a 61 de parlamentari.

Potrivit publicaţiei Axios, în această perioadă, analiştii se aşteaptă ca Netanyahu să încerce să adopte o lege pentru schimbarea sistemului electoral pentru a permite alegerea directă a premierilor.

Bennett ar putea încheia un acord cu Netanyahu pentru a contopi partidul Yamina cu Likud - al lui Netanyahu - pentru a obţine locuri importante pe lista electorală Likud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe