Navă israeliană lovită de explozii ajunge în Dubai. Tel Aviv susţine că este vorba de un atac iranian

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

O navă deţinută de Israel, care a suferit o explozie în Golful Oman, a ajuns într-un port din Dubai, urmând ca pagubele rezultate să fie evaluate în docul uscat.

Nava transportoare MV Helios Ray a fost lovită în noaptea de joi spre vineri de o explozie deasupra liniei de plutire, incident despre care un oficial american al Apărării a declarat că a creat spărturi în ambele părţi ale corpului său.

Ministrul israelian al Apărării a declarat sâmbătă că o primă evaluare a constatat că Iranul este responsabil pentru explozie. Nu au existat comentarii imediate din partea oficialilor iranieni.

Nava israeliană este acum acostată în Portul Rashid din Dubai, după ce a navigat din largul coastei oraşului Muscat, capitala Oman, unde a avut loc explozia.

Golful Oman este legat de Golful Persic prin strâmtoarea Hormuz, un pasaj îngust între Iran şi Oman prin care trece aproape o cincime din petrolul tranzitat în lume.

O delegaţie israeliană se află în drum spre Dubai pentru a investiga incidentul, a relatat sâmbătă canalul Israeli Channel 13 News.

Duminică, un purtător de cuvânt al operatorului portului de stat din Dubai, DP World, care deţine şi operează docurile uscate, a afirmat că nava urma să sosească luni pentru evaluare.

MV Helios Ray este deţinută de Ray Shipping Ltd, cu sediul în Tel Aviv, printr-o companie înregistrată în Isle of Man, arată o bază de date de transport maritim a ONU.

Tensiunile au crescut în regiunea Golfului de când Statele Unite au reintrodus sancţiunile asupra Iranului, în 2018, după ce preşedintele Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear din 2015 şi a reimpus sancţiuni asupra ţiţeiului iranian.

De atunci, Washingtonul a acuzat Teheranul de o serie de atacuri asupra transportului maritim în apele Golfului, inclusiv incidentele implicând două nave petroliere saudite.

Iranul neagă acuzaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe