Muzeul Luvru recuperează două lucrări furate în urmă cu 40 de ani

Piesele restituite sunt o cască şi o armură de la mijlocul secolului al XVI-lea donate muzeului în 1922 şi furate în noaptea de 31 mai 1983 în circumstanţe care nu au fost niciodată clarificate.
Piesele furate din Muzeul Luvru, Paris, şi recuperate de poliţia franceză
Piesele furate din Muzeul Luvru, Paris, şi recuperate de poliţia franceză (captură foto web)

O enigmă rezolvată în Luvru: muzeul parizian a recuperat două lucrări datând din secolul al XVI-lea, la aproape patruzeci de ani după ce au fost furate. Ancheta efectuată de poliţia franceză a început de la o fermă situată în sud-estul Franţei. Piesele returnate galeriei sunt o cască şi o armură pe care familia Rothschild le-a lăsat moştenire muzeului Luvru în 1922, furate de la muzeu în noaptea de 31 mai 1983 în circumstanţe care nu au fost niciodată clarificate.

La jumătatea lunii ianuarie, un expert în antichităţi militare care evalua aceste lucrări ca parte a moştenirii unui rezident din oraşul Bordeaux a alertat Biroul Central pentru lupta împotriva traficului de bunuri culturale (OCBC). Îndoielile sale cu privire la originea pieselor au fost confirmate după revizuirea raportului „Treima”, un raport care conţine în prezent aproximativ 100.000 de opere de artă furate, a explicat, în declaraţiile colectate de agenţia AFP, curatorul Frederic Malon, director adjunct responsabil cu lupta împotriva criminalităţii organizate în cadrul Direcţiei Centrale a Sistemului Judiciar, care a reamintit că numai în 2020 au fost furate aproximativ 900 de lucrări în Franţa.

Ancheta, deschisă de Parchetul de la Bordeaux, va încerca acum să stabilească modul în care cele două piese, încrustate cu aur şi argint şi care au fost probabil sculptate într-un atelier al unui artist milanez în jurul anilor 1560-1580, au ajuns în oraşul francez menţionat.

Reacţia Muzeului Luvru

"Eram sigur că într-o zi vor reapărea, pentru că sunt piese extrem de inconfundabile. Dar nu-mi puteam imagina că scenariul va fi atât de favorabil, încât lucrările să rămână în Franţa şi, mai mult, împreună", a declarat Philippe Malgouyres, şeful curator de patrimoniu al departamentului de artă al muzeului Luvru. "Sunt arme de prestigiu, fabricate de un virtuoz, ceva echivalent cu maşinile de lux din zilele noastre. În secolul al XVI-lea, în Occident, armele au devenit articole foarte luxoase, armurile erau obiecte de lux şi ornamentaţia lor nu avea nicio legătură cu utilizarea lor", a adăugat Malgouyres. Preşedintele muzeului Luvru, Jean-Luc Martínez, a confirmat că ultimul furt în muzeu datează din 1998: „O pictură de (Jean-Baptiste Camille) Corot pe care o căutăm în continuare”, a clarificat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură