Moscova lansează un sistem de recunoaştere facială pentru plata intrării la metrou

Distopiile tehnologice devin o realitate şi în afara Chinei comuniste.
Matrix
 
Matrix  

Reţeaua extinsă a metroului moscovit a lansat vineri un sistem de plată care utilizează tehnologie de recunoaştere facială în cele peste 240 de staţii ale sale, o iniţiativă despre care autorităţile au spus că este prima de acest gen din lume.

Moscova, un oraş cu o populaţie de 12,7 milioane de locuitori, are unul dintre cele mai mari sisteme de supraveghere video din lume. Autorităţile au folosit tehnologia de recunoaştere facială pentru a impune carantinele COVID-19, iar protestatarii care participă la mitinguri politice sunt de părere că poliţia a folosit-o pentru a face arestări şi reţineri preventive.

Citiți și Sistemul comunist de credit social blochează 2,5 milioane de "entităţi discreditate" să achiziţioneze bilete de avion

Autorităţile oferă acum călătorilor opţiunea de a utiliza recunoaşterea facială pentru a-şi plăti intrarea la metrou cu un sistem numit „Face Pay”.

„Moscova este primul oraş din lume în care acest sistem funcţionează la o asemenea scară”, a declarat Maxim Liksutov, şeful departamentului de transport al capitalei ruse, într-un comunicat.

Liksutov a spus că utilizarea „Face Pay” este voluntară şi că alte metode de plată au rămas valabile.

Înainte de a utiliza sistemul, navetiştii trebuie să prezinte o fotografie şi să o conecteze la cardurile de transport şi bancare prin intermediul aplicaţiei Metro Moscova. Pentru a utiliza metroul, navetiştii înregistraţi la „Face Pay” trebuie pur şi simplu să se uite la o cameră montată la un turnichet desemnat.

Citiți și China dezvăluie o super-cameră de monitorizare, conectată direct la sistemul de credit social

Departamentul de transport al oraşului a declarat că datele navetiştilor vor fi criptate şi păstrate în siguranţă. Cu toate acestea, grupurile pentru drepturile la viaţă privată afirmă că sistemul ar putea submina confidenţialitatea şi drepturile omului - sub un regim şi aşa autoritar.

Roskomsvoboda, un grup dedicat protejării drepturilor digitale şi a libertăţii informaţiilor, a avertizat că Face Pay ar putea fi utilizat în scopuri de supraveghere.

Primăria Moscovei a anunţat că lansează un sistem de recunoaştere facială în metrou pentru a identifica infractorii căutaţi, prima oară în 2018, când Rusia a găzduit Cupa Mondială de fotbal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe