Moscova acuză Kievul că a atacat cu drone două aerodromuri ruseşti. Raportează morţi şi răniţi

Explozie pe aerodromul Engeles din regiunea rusească Saratov
Explozie pe aerodromul Engeles din regiunea rusească Saratov

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacuri cu drone ucrainene au provocat luni explozii la două aerodromuri din regiunile Saratov şi Riazan, soldate cu trei morţi.

Luni dimineaţă, "regimul de la Kiev a încercat să lovească aerodromul Diagilevo din regiunea Riazan şi aerodromul Engels din regiunea Saratov, cu drone de fabricaţie sovietică", a susţinut ministerul într-un comunicat, adăugând că trei soldaţi au fost ucişi.

Dronele care urmăreau să "perturbe avioanele ruseşti cu rază lungă de acţiune" au fost interceptate, a precizat ministerul, dar resturi au căzut şi au explodat pe aerodromuri, relatează The Times of Israel.

Alţi patru soldaţi au fost răniţi şi transportaţi la unităţi medicale.

Două avioane au fost uşor avariate, potrivit comunicatului.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat că preşedintele rus Vladimir Putin a fost informat cu privire la cele două incidente.

"De la toate serviciile relevante, preşedintele primeşte în mod regulat informaţii despre tot ceea ce se întâmplă", a adăugat Peskov, refuzând să ofere mai multe detalii.

În acelaşi comunicat, Ministerul rus al Apărării a precizat că forţele ruse au efectuat un "atac masiv asupra sistemelor de comandă militară ucrainene şi a instalaţiilor militare, de apărare, de comunicaţii şi de energie aferente".

Barajul de rachete, pe care autorităţile ucrainene îl anticipau de câteva zile, a fost ultima rundă de pedepse din partea Rusiei, care a încercat să dezactiveze aprovizionarea cu energie şi infrastructura Ucrainei în apropierea iernii - parte a unei noi strategii în războiul său de nouă luni.

Furnizorul de energie ucrainean Ukrenergo a criticat Rusia pentru "al optulea atac masiv cu rachete din partea unei ţări teroriste", afirmând că instalaţiile sale au fost lovite, declanşând pene de curent. Compania a îndemnat locuitorii să rămână în adăposturi în timp ce echipele sale încearcă să repare pagubele.

În capitala ucraineană Kiev, zeci de oameni s-au adunat rapid în staţia de metrou centrală Zoloti Vorota după avertismente. Nu au existat semne imediate care să indice dacă oraşul sau regiunea înconjurătoare a fost lovită.

Sirenele de raid aerian au răsunat în întreaga ţară. Mass-media ucraineană a raportat explozii în mai multe părţi ale ţării la sud de Kiev, inclusiv în Cherkasi, Krivi Rih şi Odesa, unde compania de apă a declarat că a rămas fără energie electrică la staţiile de pompare, lăsând oraşul fără apă.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe