Moscheea Al Aqsa preschimbată în scene de groază în timpul unor tulburări în Ierusalimul de Est [video]

Israelul încearcă să confişte case palestiniene în Iersualimul de Est
Moscheea al-Aqsa din Ierusalimul de Est.
Moscheea al-Aqsa din Ierusalimul de Est. (Captură Foto)

Cel de-al treilea loc sfânt al lumii islamice - Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim - a fost transformată, luni, într-un câmp de luptă haotic, după ce poliţia israeliană a dispersat violent protestatari palestinieni, rănind peste 300 de persoane.

În ultimele zile, Ierusalimul este afectat de tulburări violente provocate de planurile incendiare de evacuare a zeci de palestinieni dintr-o zonă arabă a estului oraşului - şi de predare a caselor lor israelienilor.

Criza s-a agravat luni, înainte de marşul naţionalist al Zilei Ierusalimului, care marchează capturarea, de către Israel, a Ierusalimului de Est în anii 1960.

Potrivit Associated Press, peste 305 palestinieni au fost răniţi doar în violenţele înregistrate luni, dintre care peste 200 au fost spitalizaţi, nouă persoane fiind în stare gravă. Douăzeci şi unu de poliţişti israelieni ar fi fost răniţi.

Violenţa s-a concentrat în jurul moscheei Al-Aqsa, care se află într-un complex considerat sfânt atât de musulmani, cât şi de evrei. Videoclipurile şocante au arătat grenade asomatoare şi gaze lacrimogene care au fost lansate asupra protestatarilor palestinieni din interiorul moscheii.

Poliţia israeliană susţine că protestatarii au aruncat cu pietre asupra ofiţerilor, precum şi asupra credincioşilor evrei de la Zidul Vestic.

Un videoclip viral arăta poliţiştii lovind brutal în mod repetat un bărbat care a fost reţinut în complexul moscheii. Khaled Zabarqa, un avocat în vârstă de 48 de ani, care se ruga în moschee înainte de izbucnirea violenţelor, a declarat pentru New York Times că este furios că poliţia foloseşte violenţe semnificative în timpul Ramadanului, spunând: „The Aqsa Moscheea este un loc sacru pentru musulmani ... Israelul începe un război religios.”

Într-un alt videoclip, se arunca cu pietre într-o maşină, lovind cel puţin un pieton, iar maşina a rămas blocată pe trotuar. Martorii au început să-l lovească sălbatic pe şofer înainte ca un poliţist înarmat să intervină pentru încetarea conflictului.

Ministerul israelian de Externe a afirmat că bărbatul din interiorul maşinii este evreu şi a descris incidentul ca o tentativă de linşare de către o „gloată violentă”.

Ofir Gendelman, purtător de cuvânt al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, a susţinut fără dovezi că „palestinienii extremişti au planificat cu mult timp înainte să desfăşoare revolte” la locul sfânt din Ierusalim şi a afirmat că poliţia „lucrează pentru a restabili calmul”.

Însă Israelul este criticat din ce în ce mai mult, la nivel internaţional, pentru răspunsul său violent dat protestatarilor palestinieni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe