Monument ocrotit de stat transmis Institutului Cultural Român

O parte dintr-un imobil ce are statut de monument ocrotit de stat aflat în gestiunea Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a fost transmis în folosinţă prin concesiune Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu".
Tatiana Chiriac
15.03.2012

O parte dintr-un imobil ce are statut de monument ocrotit de stat aflat în gestiunea Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a fost transmis în folosinţă prin concesiune Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu". O lege în acest sens a fost adoptată astăzi de către Legislativ, informează Moldpres.

Potrivit legii, imobilul aflat în ruine are suprafaţa totală de 1337,30 metri pătraţi şi este amplasat pe str. Şciusev nr. 103, fiind fostul sediu al Zemstvei Guberniale Basarabene. Modalitatea de folosire a spaţiului pus la dispoziţia Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu" şi de restaurare a obiectivului se va realiza în baza unui contract de concesiune şi activitate în comun, între Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală şi Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu", aprobat de Ministerul Culturii.

Conform legii, părţii române îi revine obligaţia de restaurare a întregului complex de clădiri nominalizate. Partea moldovenească va beneficia, pe lingă restaurarea şi salvarea de la distrugere a unor imobile istorice, de înfiinţarea unei Şcoli naţionale de formare a specialiştilor în restaurarea monumentelor istorice, de care Republica Moldova duce lipsă la etapa actuală.

În cadrul proiectului, va fi organizat şi Institutul de Studii Avansate "Alexandru Sturdza", care va contribui la formarea elitelor cultural-administrative. De asemenea, va fi creată şi o bibliotecă publică în ştiinţele umane. Conceptul de restaurare şi valorificare a complexului de edificii de patrimoniu presupune o combinaţie între un spaţiu de studiu şi de conferinţe cu un spaţiu de expunere muzeală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor