Moment aniversar la Ambasada Turciei din Bucureşti
Turcia şi România pot să aducă o contribuţie însemnată la stabilitatea, pacea şi prosperitatea în regiunea noastră, a afirmat joi seara, ambasadorul Republicii Turcia în România, Ayse Sinirlioglu, la recepţia oferită la sediul Ambasadei cu prilejul Zilei Naţionale şi aniversării a 87 de ani de la crearea statului turc modern.
Diplomatul turc a evidenţiat "nivelul excelent al relaţiilor bilaterale dintre Turcia şi România" bazat pe bogata moştenire culturală şi relaţiile de secole.
"Cooperarea între ţările noastre continuă să se dezvolte impetuos, să se diversifice în diferite domenii, de la cele politice, economice şi comerciale, până la cele culturale", a spus Ayse Sinirlioglu.
Diplomatul turc a transmis celor prezenţi un "mesaj al înţelegerii culturale şi respectului reciproc între culturi şi religii", în opinia acestuia Alianţa Civilizaţiilor a Naţiunilor Unite reprezentând un răspuns de succes colectiv în acest sens.
În context, ambasadorul Turciei a amintit de "unul dintre cele mai bune exemple de bogăţie culturală din Balcani - Dobrogea, o zonă în care oamenii vorbesc diferite limbi şi practică religii diferite, trăind în pace şi armonie de multe secole".
Totodată, Turcia ar dori să constate un interes sporit din partea investitorilor români pentru această ţară, în special în domeniile energiei, transporturilor şi în construcţia hidrocentralelor, unde România are o bună experienţă, iar în sănătate şi turism oamenii de afaceri turci şi români ar putea realiza cu succes investiţii comune, consideră ambasadorul Ayse Sinirlioglu.
Evenimentul aniversar de la Ambasada Turciei a avut loc în prezenţa Sanctităţii Sale Patriarhul Ecumenic de Constantinopol Bartolomeu, a numeroşi membri ai Corpului Diplomatic acreditaţi în România, cu ocazia sărbătoririi, în 29 octombrie, a Zilei Naţionale.
La recepţie au fost prezenţi diplomaţi, ataşaţi militari, reprezentanţi ai Guvernului, Preşedinţiei, parlamentari, oameni de cultură, academicieni, ziarişti.
Republica Turcia a fost întemeiată la 29 octombrie 1923 din rămăşiţele Imperiului Otoman. La 18 septembrie 1922, armatele de ocupaţie ale Antantei au fost învinse de armata naţională a generalului Mustafa Kemal şi ţara eliberată. A urmat abdicarea sultanului la 1 noiembrie 1922, astfel încheindu-se 631 de ani de stăpânire otomană. În 1923 Tratatul de la Lausanne a recunoscut suveranitatea noii Republici Turce, iar Kemal a primit supranumele de Ataturk (însemnând Părintele Turciei) şi a devenit primul preşedinte al ţării. El a instituit mai multe reforme care au modernizat Turcia, desprinzând-o de trecutul ei otoman.
Turcia este o republică democratică, laică, constituţională al cărei sistem politic a fost stabilit în 1923, ea fiind, în prezent, un stat membru al ONU, NATO, OSCE, OECD, OIC şi Consiliul Europei. În octombrie 2005 Uniunea Europeană a deschis negocierile de aderare cu Ankara.
Potrivit analiştilor economici, în ultimele patru decenii, Turcia a înregistrat o creştere remarcabilă din punct de vedere economic.