Mititelu (BCR): Peste 73% dintre microîntreprinderi plănuiesc să acceseze un credit în 2012

Marius Dragoi
20.06.2012

Un studiu realizat la comanda BCR în primăvara acestui an arată că peste 73% dintre respondenţi intenţionează să acceseze un credit în 2012, potrivit lui Sorin Mititelu, director Segmente BCR.

În studiul realizat la comanda BCR în primăvara acestui an pe segmentul microîntreprinderi se arată că produsele cu cel mai mare potenţial rămân cele de finanţare. Totuşi, comparativ cu 2011, a crescut cu 7% intenţia de a deschide un depozit în 2012 (cea mai mare creştere a intenţiei de cumpărare pe toate produsele bancare), 43% dintre antreprenori intenţionând să deschidă depozite în 2012.

De asemenea, studiul mai arată că 98% dintre micile afaceri din România au un cont curent în bancă, 85% efectuează plăţi, 32% au depozite şi 63% au contractat un credit. 54% dintre microinteprinderi folosesc servicii de internet banking. Comparativ cu 2011, se observă o creştere generală a utilizării de produse bancare, cu accent însă pe zona de depozite şi internet banking.

“Micii antreprenori vor lucra cu mai puţine bănci, dar vor avea posibilitatea de a accesa produse şi servicii bancare mai multe, mai simple şi mai accesibile, în general sub formă de pachete, şi la preţuri mai apropiate de aşteptările lor. În plus, beneficiile non-bancare asociate devin factor important în alegerea băncii cu care vor să lucreze. Există o specializare accentuată a băncilor în ceea ce priveşte oferta pentru microîntreprinderi, iar aceasta se va reflecta în resursele alocate atragerii şi servirii acestui segment de clienti”, a declarat Sorin Mititelu.

În studiu se mai arată că scad termenele de plată şi, în consecinţă, însemnătatea creditului comercial, iar microintreprinderile revin la creditul bancar ca principal instrument de finanţare a afacerii; antreprenorii se aşteaptă din partea băncilor la produse şi servicii de calitate pentru o gamă largă de nevoi, comisioane mai mici, personal calificat şi consultanţă de specialitate. Printre nevoile nebancare, este evidentă necesitatea promovării, a oportunităţilor de business, a consultanţei şi a trainingurilor.

“Microintreprinderile au flexibilitatea necesară adaptării la o piaţă în schimbare, au posibilitatea de a dezvolta foarte repede competenţe profesionale, iar piaţa locală de bunuri şi servicii este departe de a fi saturată. De aceea, microintreprinderile sunt un important motor al revenirii din recesiune şi, în general, al dezvoltării economice. Rolul băncilor în acest context este să susţină dezvoltarea microintreprinderilor atât cu produse şi servicii bancare adaptate, dar şi prin instrumente de promovare şi oportunităţi de business”, a continuat Mititelu.

BCR a lansat în 2011 platforma www.bcrclubantreprenori.ro, disponibilă prin pachetele de cont curent oferite de către bancă clienţilor săi microintreprinderi, care conţine o ofertă complexă de servicii bancare, dar şi de susţinere a afacerilor microintreprinderilor în general, incluzând posibilităţi de tranzacţionare, oportunităţi de promovare a afacerii, precum şi sesiuni de training specializat.

Peste 70% dintre utilizatorii activi ai platformei, folosesc platforma de mai multe de 2-3 ori pe lună, în special pentru promovarea on-line a afacerilor, inserarea de oferte de produse şi servicii şi interacţiunea cu alte firme. În mod special trainingurile disponibile pe platformă sunt considerate foarte utile de peste 65% dintre utilizatori.

În prezent BCR are o ofertă specială pentru microîntreprinderi, pachetele Cont Anteprenor, care au inclus accesul la platforma www.bcrclubantreprenori.ro, pe diferite nivele, în funcţie de dimensiunea şi nevoile afacerii.

În urma studiului, BCR a sintetizat o serie de recomandări cheie adresate microintreprinderilor pentru a face faţă cu succes perioadei curente şi de a beneficia de potenţialul de dezvoltare pe termen lung: un aspect important la care trebuie să fie atenţi antreprenorii este legat de promovarea afacerii, iar mediul on-line ofertă în prezent posibilităţi extraordinare, la costuri foarte mici.

Altă oportunitate majoră pe care o deţin microintreprinderile şi ar trebui să o folosească, ţine de consultanţa specializată pe diferitele domenii - uşor de găsit pe internet, de cele mai multe ori chiar gratuit. Ca să îşi asigure continuitatea afacerii, antreprenorii trebuie să fie în permanenţă atenţi la necesarul de lichiditate al companiei şi să îşi optimizeze costurile, chiar şi pe cele bancare, prin accesarea celor mai eficiente pachete de produse.

La aceasta, şi în special în ceea ce priveşte planurile de dezvoltare şi investiţii, se adaugă recomandarea de a urmări informaţiile referitoare la soluţii simple de garantare, precum şi accesul la credite cu dobânzi subvenţionate total sau parţial, creditele acordate în baza unor acorduri cu instituţiile publice sau la creditele care sunt surse de finanţare în completarea celor oferite din fonduri nerambursabile de către unele instituţii publice.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, managementului activelor, pensiilor private, a băncilor de locuinţe şi a serviciilor bancare prin telefonul mobil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor