Mister: Compania Southwest Airlines anulează duminică peste o mie de zboruri

Avioane Airlines Boeing 737 MAX 8 ale companiei Southwest pe pistele aeroportului Phoenix Sky Harbor International in Phoenix, Arizona
Avioane Airlines Boeing 737 MAX 8 ale companiei Southwest pe pistele aeroportului Phoenix Sky Harbor International in Phoenix, Arizona (Ralph Freso/Getty Images)

Compania aeriană americană Southwest Airlines a anulat cel puţin 1.000 de zboruri duminică, începând cu ora 12 p.m. ET, potrivit site-ului FlightAware, care urmăreşte zborurile. Evoluţia a survenit după ce, sâmbătă, fuseseră raportate alte numeroase anulări.

"Impactul semnificativ pe aeroporturile din Florida [vineri] seara, apărut după un program de gestionare a traficului aerian impus de FAA din cauza vremii, a dus la un număr mare de anulări", a declarat Alan Kasher, care supraveghează operaţiunile de zbor ale Southwest, într-un comunicat emis sâmbătă.

Aproximativ 800 de zboruri spre sud-vest au fost anulate sâmbătă, potrivit site-ului FlightAware de urmărire a zborurilor. Alţi transportatori importanţi, inclusiv American Airlines şi Spirit Airlines, păreau să aibă semnificativ mai puţine perturbări.

Southwest a refuzat să comenteze dacă anulările se datorau lipsei de personal generate de introducerea obligativităţii vaccinării anti COVID-19 pentru personalul de zbor, care a fost anunţată recent.

Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA), care supraveghează traficul aerian din Statele Unite, nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Southwest a declarat în comunicatul de sâmbătă că încearcă să „revină la operaţiuni normale până duminică”.

„Facem toate eforturile, în culise, pentru a reduce la minimum provocările şi pentru a recupera pe deplin operaţiunile, pe măsură ce rezolvăm cât mai repede problema echipajelor şi clienţilor strămutaţi”, a declarat compania, fără a da detalii în ceea ce priveşte natura perturbărilor programului de zboruri.

Pe reţelele de socializare s-a speculat că anularea zborurilor a fost declanşată de angajaţi care sunau în masă cerând câteva zile de concediu pe motiv de boală. În declaraţia sa de sâmbătă, Southwest nu a făcut referire la o asemenea situaţie.

Pe 4 octombrie, CEO-ul Southwest, Gary Kelly a anunţat că „Southwest Airlines trebuie să se alăture colegilor noştri din industrie pentru a respecta directiva de vaccinare COVID-19 a guvernului federal”, explicând că firma este contractant federal şi trebuie să respecte ordinul de vaccinare emis de Joe Biden în septembrie, care impune obligativitatea vaccinării pentru angajaţii şi contractanţii federali.

Anunţul a generat o acţiune în justiţie înaintată de sindicatul piloţilor din Southwest, care solicită o hotărâre judecătorească împotriva obligativităţii.

Sâmbătă, pe site-ul său web, Asociaţia Piloţilor Southwest Airlines a motivat anulările printr-o "serie de probleme, dar putem afirma cu încredere că piloţii noştri nu participă la nicio acţiune oficială sau neoficială", o referinţă mascată la speculaţiile despre angajaţii care îşi iau concediu de boală.

„Piloţii noştri vor continua să depăşească planificarea slabă a managementului [Southwest Airlines], precum şi orice provocări operaţionale externe şi să rămână cei mai productivi piloţi din lume”, a continuat declaraţia. „Vor continua să se concentreze pe cea mai mare prioritate - siguranţa”.